Χαμηλότερα του αναμενόμενου ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Στο 1,1% σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατά τον Φεβρουάριο, από 1,3% που ήταν τον Ιανουάριο. Η πρόβλεψη ήταν για 1,2%.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της Eurostat, οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Κύπρο (-0,4%), Ελλάδα (0,4%), Δανία και Ιταλία (0,5%), ενώ οι υψηλότεροι σε Ρουμανία (3,8%), Εσθονία και Λιθουανία (3,2%). Στο σύνολο της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%

Αυτή η μικρότερη του αναμενόμενου τιμή, οφείλεται στην πτώση των τιμών των μη κατεργασμένων τροφίμων και τη μείωση στον τομέα της Ενέργειας.

Οι τιμές των μη κατεργασμένων τροφίμων υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο και 0,9% σε ετήσια. Το γεγονός είχε επίπτωση στην τελική μέτρηση.

Οι τιμές της Ενέργειας επίσης υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια ήταν σε άνοδο 2,1%, χαμηλότερα από το 2,2% του Ιανουαρίου.

Εάν από τη μέτρηση εξαιρεθούν τα στοιχεία που προκύπτουν εξαιρουμένων και πιο ευμετάβλητων στοιχείων, όπως είναι οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, οι οποίες υπόκεινται σε συχνές αλλαγές από τη φορολογία των εκάστοτε κυβερνήσεων, προκύπτει αύξηση των τιμών κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Η ετήσια ήταν στο 1%, αμετάβλητη από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου. Αυτός, ο δομικός πληθωρισμός, είναι η κομβική μέτρηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κινήσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει εδώ και πέντε χρόνια χαμηλότερα του επίσημου στόχου της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%», γεγονός που αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να κινηθεί με αργά βήματα στην επιστροφή της σε πιο ομαλή νομισματική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ