Υπόθεση Novartis: H Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής και των δέκα πολιτικών

Την πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως προέβλεπε η πρόταση.

Ειδικότερα, στις 05:45 το πρωί της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν 18 ώρες συνεδρίασης, καθώς ξεκίνησε στις 9:20 το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 3:12 τα ξημερώματα, τελείωσε στις 4:34, ενώ η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε στις 5:36!

Οι 10 πολιτικοί που ψηφίστηκαν να πάνε σε προανακριτική για την υπόθεση Novartis, είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στα της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Νέα Δημοκρατία είπε “ναι στην προανακριτική” χωρίς να ψηφίσει στις ξεχωριστές κάλπες, κάτι που καθιστά την ψήφο άκυρη. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έριξαν στην κάλπη δικό τους ψηφοδέλτιο από τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για μία μόνο κάλπη.

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν “Ναι”, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε “παρών”.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 191, άκυρα 26
Υπέρ 185, παρών 6

Αδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 192, άκυρα 25
Υπέρ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 190, άκυρα 27
Υπέρ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 180, άκυρα 28
Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 191, άκυρα 27
Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

Αλέξης Τσίπρας: “Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;”

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε με σκωπτικό τρόπο στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί “σκευωρίας”, από το βήμα της Βουλής.

Σχολίασε ειδικότερα ότι δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης πως τη στιγμή που μιλούσε “εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού” με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys. “Σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής ή μη οποιουδήποτε από τους δικαστές”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ωστόσο το εξής: “Η απορία μας, που πιστεύω ότι είναι και η απορία των πολιτών που μας παρακολουθούν: Υπάρχει σκάνδαλο ή δεν υπάρχει;” Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει “Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι άκουσε και τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

“Αφού υπάρχει σκάνδαλο πως διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;”, σημείωσε. “Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;”, συνέχισε. Για να σχολιάσει, “αφήστε τη ποινική, να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν και περί τεκμηρίου αθωότητας και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί και είναι φυσικό άλλωστε, αφού βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας. Πολιτική ευθύνη υπάρχει;”.

“Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;”, ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας. “Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά”, τόνισε.

Επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ.

“Κ. Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση”, είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: “Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη”. “Όχι μόνο δεν το πράξατε”, τόνισε, “αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ““αυτό έπραξε με παρρησία” ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. “Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους”, είπε.

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, “με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών”.

Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι αυτή η στάση προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία. Σημείωσε ότι “το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις”. “Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν”, σχολίασε, για να τονίσει πως “το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία”.

Η εικόνα του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα ήταν: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι “η αλαζονεία αυτή δεν έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας: “Μαζί τα φάγαμε”.

“Ε, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε”, σημείωσε.

Στο ερώτημα, συνεπώς, “ποιος τα έφαγε;”, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια “πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ που έστησε επί δεκαετίες τα δίκτυα της εξουσίας της και τους παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών”. “Τα ονοματεπώνυμα της, αν ενδιαφέρεστε. θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων”, σχολίασε.

Η εντολή του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 “ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχτούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια. Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε. Κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί., ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη, ούτε και οι μάρτυρες, προστατευόμενοι και μη, που ξαφνικά τους ονομάσατε κουκουλοφόρους”, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Φτάνει, αξίζουμε καλύτερα”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους βουλευτές να δουν τη μεγάλη εικόνα, εξαπολύοντας βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα.

“Σε μία δημοκρατία δεν μπορείτε να “τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο κι αν το θέλετε. Εσείς κύριε Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά. Με εκλογές, με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνετε σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας “Φτάνει, αξίζουμε καλύτερα”.

“Αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα αυτοί είστε εσείς ένοχοι μίας συστηματικής απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων”, είπε ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση.

Ξεκινώντας την ομιλία του, καλώντας τους βουλευτές να δουν τη μεγάλη εικόνα, είπε ότι “η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση”.

“Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες συγκυρίες η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν οι Τσίπρας-Καμμένος είχαν την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης. Δεν είμαστε μία κανονική χώρα γιατί δεν έχουμε μία κανονική κυβέρνηση. Αντί όλοι μαζί να κοιτάξουμε πως θα απαντήσουμε στον εμβολισμό μας στα Ίμια έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών”.

“Δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για την οικονομία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή, είπε χαρακτηριστικά: “Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την υπόθεση; Πως γίνεται νυν υπουργός να υπογράφει για τον εαυτό του ότι παραγράφηκε το δικό του αδίκημα περί την υπηρεσία ενώ θέλει να ελεγχθούν άλλοι που ήταν σε αυτή τη θέση πριν από 10 χρόνια”.

“Είσαστε από τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όταν το κράτος μεγάλωνε το θέλατε ακόμη μεγαλύτερο, όταν δρομολογούσαμε αυτά που σήμερα καλείστε να κάνετε τότε κάποιοι σύντροφοί σας έκαιγαν την Αθήνα”, είπε με αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: “Όταν προσπαθούσαμε να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη οι μόνοι που αντιδρούσαν ήσασταν εσείς. Σας προκαλώ να με διαψεύσετε να μου φέρετε μία ανακοίνωσή σας που να ζητάτε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης”.

Σε μία ακόμα επίθεση προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον “αρχάγγελο της κάθαρσης”, ενώ τον χαρακτήρισε “πολιτικό γενόσημο ενός παλιού συστήματος”.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι σκάνδαλο Novartis υπάρχει. “Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης αλλά οι αμερικανικές αρχές. Ερευνάται και στην Ελλάδα, αλλά παντού η δικαιοσύνη ερευνά τις αθέμιτες πρακτικές, επιβάλλει ποινές, πρόστιμα”, πρόσθεσε. “Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου. Εκτός από την Ελλάδα όπου οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν να κρύψουν το πραγματικό σκάνδαλο με κουκουλοφόρους μάρτυρες Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή. Ήδη έχετε εκδώσει, ήδη, το πόρισμά σας. Η δική μας θέση είναι καθαρή. Φως στο σκοτάδι. Να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, να διεκδικήσουμε και αποζημιώσεις από την εταιρεία”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντώνης Σαμαράς: “Δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία”

“Δεν ψάξατε για ενόχους, τους επιλέξατε” δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δε, ότι οι σημερινοί κυβερνώντες θα λογοδοτήσουν τόσο για τη Novartis όσο και για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και για το άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για εσχάτη προδοσία. Πρόκειται, είπε για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία, από συστάσεως ελληνικού κράτους.

“Εσείς κ. Παπαγγελόπουλε, και η εισαγγελέας Διαφθοράς Τουλουπάκη δώσατε το όνομά μου στο FBI προσπαθώντας να με σπιλώσετε, και έχετε θράσος να μιλάτε για παρακράτος, αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι παρακράτος ρωτήστε τους δικαστές” δήλωσε δε.

Κατήγγειλε δε ότι η εφημερίδα Documento του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ήξερε για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων πριν γίνουν στις 4 Φεβρουαρίου.

“Εξανάγκασαν σε παραίτηση την τότε Εισαγγελέα Διαφθοράς και έστρεψαν την προσοχή τους στην σπίλωση των αντιπάλων. 11 μήνες πριν, ανήγγειλαν μέσω Βαξεβάνη για μένα και τον Πικραμμένο προτού υπάρξει μαρτυρία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

“Πού ήξεραν Τσίπρας και Βαξεβάνης; Είχαν κληρονομικό χάρισμα, μαντικές ικανότητες; πήγαν σε χαρτορίχτρες; Έστησαν συκοφαντία, άρχισαν να τη διαδίδουν, και μετά βρήκαν τους ψευδομάρτυρες” τόνισε.

Σε ολόκληρη τη δικογραφία, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ολόκληρη δικογραφία στηρίζεται σε αστήρικτες και χυδαίες κατηγορίες, σε “εικάζω, άκουσα, μού είπαν, νομίζω”. “Στα στοιχεία του FBI δεν υπάρχει τίποτε για εμένα” είπε.

“Ποιος είναι ο υπουργός ΠΚ που τον κρύβουν στοργικά, ενώ τους υπουργούς μου τους πέταξαν στα σκυλιά;” διερωτήθηκε.

Όπως δήλωσε ακόμα τον πρώην πρόεδρο της Novartis Ελλάδας Κωνσταντίνο Φρουζή τον είχε δει φορές θεσμικά μπροστά σε κάμερες.Τη μία παρουσία της Μέρκελ. Και στις δύο περιπτώσεις παρουσία υπουργών και εκπροσώπων άλλων εταιρειών, και ο πρόεδρος της Novartis είχε κάνει λόγο για “ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο φάρμακο” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κάθε μέτρου που θα μείωνε τη φαρμακευτική δαπάνη.

“Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία. Εσείς θα κρυφτείτε στην δική μου μήνυση πίσω από την ασυλία;” τόνισε ακόμα.

Ευάγγελος Βενιζέλος: “Η δικαιοσύνη έρμαιο της Κυβέρνησης”

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά την τοποθέτηση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων τόνισε πως η δικαιοσύνη έχει φτάσει να γίνει σήμερα έρμαιο των διαθέσεων και των πιέσεων της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά ο κ. Βενιζέλος τόνισε: “Χαίρομαι γιατί στην υπόθεση αυτή βρήκατε μία θέση και για εμένα. Παρότι δεν μπόρεσε ο ένας από τους τρεις μάρτυρες που ψέλλισε κάπου το όνομά μου να αφηγηθεί για εμένα μία ιστορία που να έχει ενδιαφέρον. Μία ιστορία με βαλίτσες τσάντες και φακέλους. Μία πολύ μίζερη ιστορία είναι η δική μου ιστορία συγκριτικά με των υπολοίπων.

Το όνομά μου υποθέτω πως μπήκε στην δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει ακόμη μυαλό. Σας ευχαριστώ γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου γιατί αυτό διακυβεύεται σήμερα. Το θεμελιώδες ερώτημα “γιατί αυτό γίνεται τώρα; Έτυχε τώρα να εμφανιστούν πρόθυμοι μάρτυρες την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Την υπόθεση Novartis την επωάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο.

Γιατί υπάρχει σήμερα αυτή η επιτάχυνση; Γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα οικονομίας εξατμίστηκε. Γίνατε τα καλύτερα delivery boy των θεσμών. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου δεν προκύπτει και προσκρούει στις αγορές. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις πως μία δική σας καθαρή έξοδος είναι επικίνδυνη. Δεν αναζητείτε ούτε υπευθυνότητα ούτε συναίνεση, θέλατε να συγκαλύψετε τα ενδοκομματικά σας φέροντας σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1. Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο και διολίσθηση στα μεγάλα Εθνικά μας θέματα.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή η οποία είναι όμως και ανεύθυνη και επικίνδυνη. Στην δικαιοσύνη έχει δημιουργηθεί μία ζοφερή κατάσταση. Οι δικαστές βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ασκούνται διαρκώς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δικαστών όταν η δικανική τους κρίση δεν αρέσει. Οι παρεμβάσεις της Διευθύντριας του Νομικού Τμήματος του Πρωθυπουργού πιέζει τους εφέτες να ζητήσουν την σύγκλιση της ολομέλειας για υποθέσεις. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στην δικαιοσύνη και αυτό το έχει αναλάβει συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης.

Εμπλέκετε εμένα και τον κ. Σαμαρά γιατί μπήκατε στην γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε. Εμένα με εμπλέκετε γιατί επαληθεύονται οι θέσεις μου και οι προειδοποιήσεις μου. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αναρωτήθηκε γιατί στοχοποιήθηκε. Γιατί εκφράζει στην δικαιοσύνη μία άλλη άποψη, μία άποψη αντίστασης. Ο Γιάννης Στουρνάρας γιατί έχετε φαγωθεί να τον διώξετε από την ΕΚΤ και ο κ. Αβραμόπουλος γιατί θέλετε να αφήσετε φεύγοντας δικό σας επίτροπό στην Ευρώπη.

Το ερώτημα σήμερα είναι, είναι όλοι οι υπουργοί στην δικογραφία; Ο στόχος είναι προφανής. Διεμβολισμός της δημοκρατίας με άλλον τρόπο από αυτό που αποτύχατε να κάνετε με το ονοματολογικό. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έχετε στοχεύσει σε όλους όσους αντιστέκονται στο “φλερτ” με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ