Υποχώρηση 0,9% της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Ιούνιο

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σημάδι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9%, ποσοστό που υπερέβη την πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, που έκαναν λόγο για μείωση 0,5%.

Στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιούνιο οι εποχικά διορθωμένες εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Το εποχικά διορθωμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε στα 19,3 δισ. ευρώ από 20,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα προς τα πάνω στοιχεία. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, στα 121,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 την επόμενη Τρίτη. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η οικονομία της Γερμανίας «έτρεξε» το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου με ρυθμό 0,4%, έναντι 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ