Τραμπ: Η Κίνα δεν είναι ακόμα έτοιμη για εμπορική συμφωνία

Την απειλή του να επιβάλει δασμούς σε πρόσθετα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, αξίας 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο απαντήσει στους πρόσφατους δασμούς και τα άλλα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ, επανέλαβε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι η Κίνα δεν είναι ακόμα έτοιμη για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο. “Η Κίνα θέλει να κάνει συμφωνία, κι εγώ λέω ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη”, σημείωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι “έχουμε ακυρώσει κάποιες συναντήσεις επειδή λέων ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να κάνουν συμφωνία”.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς σε περίπτωση που η Κίνα προβεί σε αντίποινα, ο Αμερικανό πρόεδρος δήλωσε “απολύτως” έτοιμος, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων και απείλησε με επιπλέον δασμούς σε περίπτωση που η Κίνα απαντήσει. Το Πεκίνο επέβαλε δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Ερωτηθείς για τη νέα απειλή του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Lu Kang, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι κακός για την παγκόσμια οικονομία και όχι προς το συμφέρον καμίας εκ των δύο χωρών.

“Αλλά η αποφασιστικότητα της Κίνα να προστατέψει τα νόμιμα συμφέροντά της είναι ακλόνητη”, πρόσθεσε ο Lu, ξεκαθαρίζοντας ότι “κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις γι’ αυτό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ