Το “Eξοικονομώ κατ’ Οίκον” πάει διάστημα!

 

του Ηλία Κούκουτσα

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταφέρεις να μη γίνεις γκρινιάρης και στη συνέχεια εριστικός, ειδικά όταν βλέπεις να συνδυάζονται μπροστά στα μάτια σου ειδήσεις και μάλιστα σε τόσο κοντινά διαστήματα.

Χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, εγκαινίασε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό μετά Βαΐων και κλάδων και αν θέλετε την ειλικρινή μου άποψη, καλά έκανε. Η χώρα χρειάζεται μια τέτοια κατεύθυνση, η οποία στο μέλλον θα φέρει πολλαπλά οφέλη και θα ενισχύσει την εικόνα της προς το τεχνολογικό αύριο.

ΟΜΩΣ.. δε μπορούμε να μιλάμε για τεχνολογικό αύριο μιας χώρας, όταν εδώ και μια εβδομάδα δε μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερή μια πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων. Η πλατφόρμα του “Eξοικονομώ κατ’ Οίκον” έχει αναχθεί στο σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας, που μια ώρα δουλεύει και 20 είναι κάτω.

Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που προωθεί το διαστημικό της μέλλον, να μη μπορούμε να κρατήσουμε σε λειτουργία μια πλατφόρμα με την δικαιολογία “είναι μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων”. Αυτή η δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή. Πόσο μεγάλος πιά; Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις προσπαθούν να γίνουν ταυτόχρονα και “πέφτει ο server;

Δε μιλάμε για την κίνηση που δέχεται ούτε το Facebook, ούτε το Amazon, μιλάμε για την κίνηση που δέχεται ένα μεγάλο Ελληνικό site, από αυτά που δεν τα έχουμε δει να πέφτουν. Εκτός και αν το γεγονός ότι αυτά τα site είναι ιδιωτικά και θα πέσoυν κεφάλια μαζί με τον server, παίζει κάποιο ρόλο στην λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου, που κανένας δε θα χάσει τη δουλειά του.

Εκτός και αν ο server του “Εξοικονομώ” είναι ο προσωπικός υπολογιστής κάποιου υπαλλήλου.

Πόσες φορές θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, να ασχολούμαστε εμείς στα media που πάντα σε αυτά τα θέματα βρίσκουμε τα εύκολα “κλικ”, πόσες φορές θα πρέπει να γίνει ρεζίλι το κράτος για να αποφασίσει κάποιος να επενδύσει στους σέρβερ του δημοσίου;

Το μόνο που ελπίζω είναι οι διαδικασίες διαχείρησης και εκτόξευσης των ελληνικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, να μην βρίσκονται στους ίδιους server. Και εύχομαι να μην συμπέσει κάποια εκτόξευση με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ