Το Brexit στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Οι εξελίξεις γύρω από το Brexit ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες, και το επόμενο στάδιο των συνομιλιών, που αφορούν στις εμπορικές συναλλαγές, θα ξεκινήσει από το Δεκέμβρη.

Ωστόσο, άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παρουσιάσει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησε και το θέμα της Τουρκίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να καλεί τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λόγω της αυταρχικής πολιτικής από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι στάθηκε στην πρόοδο των συνομιλιών και σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σταλεί μήνυμα ενότητας. Η ενότητα θα επικρατήσει και στις συναυλίες για το Brexit, επειδή οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά μας είναι κοινά.

Στο θέμα της Καταλονίας. Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση. Βέλγιο και Λουξεμβούργο τόνισαν, από την πλευρά τους, την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία.
Στο τραπέζι των συνομιλιών και η προσφυγική κρίση όπως και το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων η εφαρμογή του οποίου προβληματίζει αφού χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες, αλλά και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με Βρετανία και Γαλλία να δηλώνουν ξεκάθαρα τη στήριξη τους σε αυτήν, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι να δεσμεύεται για το πρόγραμμα καθώς αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ