Το Brexit έχει στοιχίσει στη Βρετανία το 2% του ΑΕΠ της εκτιμά η UBS

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επηρεάσει την οικονομία της χώρας, σημειώνει η UBS στην τελευταία ανάλυσή της.

«Το ΑΠΕ της Βρετανίας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 2,1% σε σχέση με το επίπεδο που θα ήταν χωρίς το Brexit», αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της UBS, Pierre Lafourcade και Arend Kapteyn, και ο στρατηγικός αναλυτής John Wraith.

«Οι επενδύσεις έχουν εξασθενίσει κατά 4%, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 1,5%, η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 1,7% και η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία είναι υποτιμημένη κατά 12%», αναφέρεται στην ανάλυσή τους.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι οικονομολόγοι της UBS έχουν υπολογίσει το μέχρι τώρα κόστος του Brexit με βάση το πού θα βρισκόταν το ΑΕΠ της Βρετανίας εάν η χώρα είχε αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για να τοποθετήσουμε αυτή τη σωρευτική πτώση στην πραγματική ανάπτυξη σε ένα γενικότερο πλαίσιο, είναι περίπου το 1/4 με 1/3 του εκτιμώμενου συνολικού κόστους του Brexit με βάσει τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις πριν από το δημοψήφισμα και σχεδόν αντίστοιχο με το συνολικό κόστος ορισμένων από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις», σημειώνεται στην ανάλυση της UBS.

«Χωρίς το Brexit, ωστόσο, πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα μπορούσε να είναι 100 μονάδες βάσης υψηλότερα, σε ετήσια βάση», αναφέρουν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Brexit φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν τους όρους τους διαζυγίου τους που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019, σημειώνει το CNBC.

Όπως τονίζεται, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει απορρίψει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για το Brexit, που προβλέπει ότι η Βρετανία θα διατηρήσει ένα κοινό πλαίσιο κανόνων σε ότι αφορά το εμπόριο αγαθών, όχι όμως σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών.

Σε συνέντευξή του αυτό το Σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Μπαρνιέ έβαλε «πάγο» στο σχέδιο, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να διαλέξει να διατηρήσει τα στοιχεία εκείνα του «οικοσυστήματος» της ΕΕ που θέλει, και να απορρίψει όσα δεν θέλει.

Ως εκ τούτου, η πιθανότητα ενός «σκληρού Brexit», όπου η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θεωρείται πλέον από τους αναλυτές το πιθανότερο σενάριο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθούν. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας ρυθμό ανόδου ανάλογο με αυτόν που εμφάνισε η ευρωζώνη στο σύνολό της, ενώ την ίδια περίοδο η Γερμανία σημείωσε ανάπτυξη 0,5%.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της UBS σημειώνουν ότι ο αντίκτυπος από την ψηφοφορία για το Brexit στις επιχειρήσεις δεν ήταν τόσο έντονος όσο αναμενόταν.

«Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν μια πιθανή απότομη αύξηση των δασμών και άλλων φραγμών, θα περίμενε κανείς να μειωθεί η απασχόληση και οι επενδυτικές κινήσεις. Ωστόσο, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 (4%), ο ρυθμός αύξησης των μισθών ενισχύεται και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίων κεφαλαίων ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο μετά την αδυναμία που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο», σημειώνουν οι συγγραφείς της ανάλυσης.

«Παρ’ όλο που πολλά άλλα στοιχεία δείχνουν σημαντικά ανεπαρκή, η φαινομενικά μικρή αντίδραση των βρετανικών επιχειρήσεων τροφοδοτεί την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit κάνει μικρότερη ζημιές από ό,τι αναμενόταν», προσθέτουν οι οικονομολόγοι της UBS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ