Το 2018 προδιαγράφεται εξαιρετικό για τον Ελληνικό τουρισμό

Έως και 20% αυξημένες προκρατήσεις από το σύνολο των αγορών για την φετινή τουριστική περίοδο ανακοίνωσε η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, κατά την ομιλία της στην γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά την διάρκεια της HORECA 2018.

“Το 2018 προδιαγράφεται εξαιρετικό για τον Ελληνικό τουρισμό” δήλωσε η υπουργός, αποδίδοντας τα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων-εσόδων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία “στην επιτυχή εθνική τουριστική πολιτική και την στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμφωνίες που συνάψαμε με τους μεγαλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρίες, συνέβαλαν στην αύξηση του τουριστικού μας μεριδίου για τρίτη συνεχή χρονιά και στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας όλων των ελληνικών προορισμών” ανέφερε η Ελ. Κουντουρά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις 2.000 νέες πτήσεις προς την χώρα από το εξωτερικό, καθώς και τις νέες πτήσεις και δρομολόγια που θα υπάρξουν και φέτος. 

Με βάση την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η εποχικότητα του Ελληνικού τουρισμού, καθώς το 70% των αφίξεων και το 80% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιείται το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ενώ άνω του 85% των τουριστικών ροών συγκεντρώνεται σε πέντε περιφέρειες της Ελλάδας (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά). 

Η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, έφερε και αύξηση των εσόδων, καθώς για το 2017 παρουσιάστηκε αύξηση +11,3% στο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση και στα κέρδη ανά δωμάτιο, λόγω της αύξησης της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Ταυτόχρονα η μελέτη του ΙΤΕΠ δείχνει την έλλειψη νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς επί χρόνια το μέγεθος του Ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει σταθερό σε μέσο όρο 42 δωματίων. 

Η μελέτη επίσης δείχνει πτώση των διανυκτερεύσεων από εσωτερικό τουρισμό, με το 85% αυτών να προέρχεται από αλλοδαπούς επισκέπτες, κάτι που πιέζει πάρα πολύ τα καταλύματα που είναι προσανατολισμένα σε ημεδαπούς επισκέπτες. 

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι “ο ελληνικός τουρισμός, στην περίοδο της κρίσης έγινε ο κινητήρας για να δουλέψουν οι μηχανές της οικονομίας και “έβαλε πλάτη” σε τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η απασχόληση”.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, παρουσίασε έναν Οδικό Χάρτη πέντε σημείων – κλειδιών “που μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής ξενοδοχίας”, όπως ανέφερε.
Ξεκινώντας από το θέμα της υπερφορολόγησης, ο Αλ. Βασιλικός τόνισε χαρακτηριστικά: “Η λοκομοτίβα θέλει κάρβουνο και ράγες για να τρέξει. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα πολλά περισσότερα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός και το ελληνικό ξενοδοχείο αν δεν ζούσαμε αυτό το καθεστώς της υπερφορολόγησης, με κορωνίδα το φόρο διαμονής, για τον οποίο θέση όλων των ξενοδόχων είναι ότι κάνει ζημιά και πρέπει να καταργηθεί”.

Ως δεύτερο κομβικό ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης, ο κ. Βασιλικός ανέφερε τον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. “Ο ελληνικός τουρισμός θέλει όραμα και πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να πετύχουμε κανέναν ποιοτικό στόχο αναβάθμισης του προϊόντος μας, επιδοτώντας ημιυπόγεια στο Κουκάκι, που εξαιρούνται και από τον φόρο διαμονής”, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ως τρίτο μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε το ζήτημα των υποδομών, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στις σχέσεις της ξενοδοχίας με το τραπεζικό σύστημα (τέταρτο πρόβλημα).
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες, ζήτησε όμως από την πολιτεία “να μην αγνοεί τον υφιστάμενο κλάδο της ξενοδοχίας που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο επενδύει σημαντικά για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών του”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ