Το Λονδίνο “φέρθηκε καλά” στους Έλληνες τραπεζίτες, τα NPLs στο επίκεντρο

Την ευκαιρία για σημαντικές και ουσιαστικές συζητήσεις με επενδυτές και μεγάλα funds είχαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών κατά την διάρκεια του συνεδρίου της Morgan Stanley το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο. 

Το ετήσιο συνέδριο European Financial Conference” της Morgan Stanley θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και αποτελεί έναν από τους πιο προβεβλημένους προορισμούς για την συνάντηση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου και των αντίστοιχα μεγαλύτερων και σημαντικότερων επενδυτικών funds και αναλυτών, μέσα από ομιλίες και συναντήσεις στις οποίες παρουσιάζονται τα μεγέθη, τα σχέδια και τις προοπτικές των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Ανάμεσα στους COO της Deutsche Bank Frank Kuhnke, τον CEO της Bankia, Leopoldo Alvear, τον CEO της Bankia, Onur Genc, τον  CEO της RBS, Ross McEwan, βρέθηκαν και τα στελέχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα οποία είχαν σημαντικές συνομιλίες με επενδυτές και funds, μεταξύ των οποίων τα BlackRock, Amundi, Fidelity και Wellington.

 Αυτό που ξεχώρισε από την φετινή συνάντηση. ήταν το πολύ καλό κλίμα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που βοηθήθηκε και από την πολύ καλή εικόνα του τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και η επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές του μήνα. 

Αντίθετα με τα προσδοκώμενα, τις συζητήσεις μονοπώλησαν τα σχέδια για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ενώ το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται πέρασαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, καθώς οι επερχόμενες εκλογές, αντίθετα με την συνηθισμένη οπτική, δεν χαρακτηρίζονται σαν παράγοντας αβεβαιότητας αλλά θετικά, ενώ υπάρχει διάχυτη η βεβαιότητα πως αυτές θα πραγματοποιηθούν τελικά τον Οκτώβριο. 

Στις πολύωρες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών και τα μεγάλα επενδυτικά funds, κυριάρχησαν οι συζητήσεις και οι βολιδοσκοπήσεις για το το σχέδιο του ΤΧΣ με το Asset Protection Scheme καθώς και του σχεδίου της ΤτΕ ήταν πολλές και επίμονες, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους επενδυτές να τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί μέσω αυτών των δύο σχεδίων ώθηση στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το τεχνικό κομμάτι των σχεδίων καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους βρέθηκε υψηλά στην ατζέντα των funds.

Αυτό που προκαλέι ενδιαφέρον είναι πως η χώρα μας αποτελεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη “προπύργιο” της οικονομίας, καθώς ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση η φιλοευρωπαϊκή πορεία της δεν θα διαταραχτεί, κάτι που είδαμε να συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η “κούραση” του κόσμου από την κρίση έχει οδηγήσει στο τιμόνι πολλών χωρών αντι-ευρωπαϊκούς σχηματισμούς οι οποίοι δυσχεραίνουν τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει διάχυτη η άποψη πως ακόμα και εν μέσω ταλανισμών  η οικονομία της χώρας θα ξεκινήσει την ανοπτυξιακή της πορεία, κάτι που επίσης στρέφει τους επενδυτικούς προβολείς πάνω της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ