Τουρκία: Νέο χαμηλό ρεκόρ για τη λίρα εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ

Νέα «βουτιά» καταγράφει η τουρκική λίρα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα δυσκολέψει της προσπάθειες της Άγκυρας να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η λίρα υποχώρησε πάνω από 3%, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στις 5,4385 λίρες, μετά τη δήλωση αξιωματούχου των ΗΠΑ ότι η τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες αρνήθηκε να δεσμευτεί για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, η οποία ήδη έχει επιφέρει πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού από την αρχή του έτους να ανέρχονται σχεδόν σε 30%, ενώ από την ημέρα ανακοίνωσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 8%.

Η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν για την Τετάρτη προκειμένου να βρουν λύση στο θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα, κάτι που δεν επετεύχθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ