Τι συζητήθηκε ανάμεσα στην Μέρκελ και τους Έλληνες επιχειρηματίες στο γεύμα εργασίας

Το γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχε η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες κύλησε σε πολύ ευχάριστο κλίμα και οι δύο πλευρές συζήτησαν για πολλά θέματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος είχε βαθιά γνώση. Το γεύμα διοργανώθηκε από τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και στο οποίο δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι: Ν. Καραμούζης (ΕΕΤ) Μ. Μαϊλης (ελληνογερμανικο Επιμελητήριο), Ευτύχης Βασιλάκης(Aegean), Μ. Τζαμάζ (ΟΤΕ), Ευ. Μυτιληναίος και Μελίνα Τραυλού (ναυτιλία).

Όπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες, η καγκελάριος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετη, προσιτή φιλικά και με αμεσότητα και βαθιά γνώση των πραγμάτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών που συζητήθηκαν, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην φορολογία η οποία όπως είπε η κα. Μέρκελ θα πρέπει να μειωθεί, όχι όμως εις βάρος του πλεονάσματος. Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, οι παροχές εις βάρος του πλεονάσματος θα πλήξουν την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, μια εμπιστοσύνη η οποία ακόμα παραμένει σε ευαίσθητο επίπεδο. 

Οι εκτιμήσεις της Γερμανίας είναι πως σε ότι έχει να κάνει με την δημόσια διοίκηση, ακόμα δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αν και η γενικότερη πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική, ενώ σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται ακόμα σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε ποσότητα όσο και σε μέγεθος. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή άμυνα και δε θα πρέπει να διολισθήσει σε λαϊκίστικες πολιτικές, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ΗΠΑ και Κίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά από την Γερμανίδα καγκελάριο έγινε στο θέμα των Ελληνικών τραπεζών και των ανοιχτών μετώπων που αυτές αντιμετωπίζουν καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου αυτά να επιλυθούν, ενώ ανέφερε το παράδειγμα Eurobank ως προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού χαρακτήρα και της εξυγίανσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ