Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή αντί-Μέρκελ

του Αντρέα Κοντογούρη*

Σήμερα Παρασκευή, έχουμε την εκλογή του προέδρου του κόμματος των χρηστιανοδημοκρατών (CDU} από τα μέλη του κόμματος με χίλιους και έναν εκπροσώπους από όλη τη Γερμανία. Αυτός που θα κερδίσει την αρχηγία του κόμματος, θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι υποψήφιοι είναι τόσο διαφορετικοί και εκπροσωπούν διάφορες τάσεις στο κόμμα.

Αναλυτικά:

Η Annegret Kramp-Karrenbauer (“AKK”), ο Friedrich Merz και ο Spaeth. Ο κ. Merz έχει το χάρισμα, είναι ο υπεύθυνος της Black rock στη Γερμανία και εκπροσωπεί τον νέο-φιλελευθερισμό μέσα στο κόμμα. Τον κατηγορούν στη Γερμανία για την πολύ στενή του σχέση με τις εισηγμένες εταιρίες καθώς ο επενδυτικός οίκος Black rock είναι άμεσα συνδεδεμένος με αυτές. Η κυρία Kramp είναι ενωτική στο εσωτερικό του κόμματος και πιο συντηρητική, ενώ ήταν και η προσωπική επιλογή της καγκελαρίου Μερκελ!
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, οι εκλογές διαδοχής γίνονται με τρεις υποψήφιους και το Αποτέλεσμα είναι ανοιχτό σε κάθε πρόβλεψη.
 
Τι σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα;
 
Να θυμίσουμε ότι στο δύσκολο καλοκαίρι της χώρας μας το 2015, η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε στην παραμονή της Ελλάδος στην ζώνη του ευρώ σε αντίθεση με τον τότε αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε που είχε προτείνει την έξοδο της χώρας με δώρο ένα “αποχαιρετιστήριο” πακέτο 50 δις ευρώ. Σίγουρα η επιλογή Kramp θα ακολουθήσει αυτή την στρατηγική.
 
Ο F. Merz στηρίζεται από τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής Β. Σόιμπλε (Schaueble). Είναι σίγουρα ο πολιτικός που καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει χρηματαγορές και πως πρέπει μία κυβέρνηση να αντιδράσει σε αυτές .Εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα; Σε τι κατάσταση θα είναι η Ιταλία σε ένα με δύο τρίμηνα; θα τα έχει βρει με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Να θυμίσουμε ότι το spread μεταξύ ελληνικού και ιταλικού ομολόγου παραμένει σταθερό με σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα σε περίπτωση μίας μη συμφωνίας της Ιταλίας με την Ένωση.
 
Η Καγκελαρία της Μέρκελ τελειώνει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021. Παρόλα αυτά εάν έχουμε μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, πιθανόν να έχουμε νέες εκλογές στις οποίες, η καγκελάριος δεν θα είναι υποψήφια. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε για νέο καγκελάριο, τον νέο πρόεδρο τους κομματος CDU, στο μόνο κόμμα δηλαδή που μπορεί αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει καγκελάριο με πλειοψηφία.
 
Προσωπικά ψηφίζω Μερτζ γιατί με αυτή στο τιμόνι, η Γερμανία θα γίνει ένα μεγάλο επενδυτικό σπίτι με καθοριστική σημασία στην Ευρώπη και επιπλέον, προστασία στην κοινωνική πολιτική του κόμματος μέσα από το ίδιο το κόμμα.
 
Σημαντικό είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα να κρατήσει επαφές και με τους δύο υποψηφίους σε οποιαδήποτε εκλογή σήμερα. Το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας στηρίζει απόλυτα τα μεγάλα κόμματα της ελληνικής Δημοκρατίας.
 
Ποιος όμως μπορεί να προβλέψει τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου; Η Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο για την Ελλάδα, χωρίς πακέτο ασφαλείας της ρευστότητας της χώρας, είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

*ο Αντρέας Κοντογούρης είναι αναλυτής
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ