Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στην Amazon;

Το αγαπημένο παιχνίδι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις κατηγορίες εναντίον των media για τις ειδήσεις που μεταδίδουν, είναι σε κάθε ευκαιρία να τα βάζει με την Amazon. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τα έβαλε και πάλι με την Amazon με αφορμή την Αμερικανική Υπηρεσία Ταχυδρομείων. Η Amazon για τον Ν. Τραμπ είναι ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος σχεδόν για οποιοδήποτε θέμα, και τα ταχυδρομεία είμαι μια δικαιολογία καλή όσο όλες οι άλλες. 

Θα έλεγε κανείς πως οι υπηρεσίες παράδοσης της Amazon “σκοτώνουν” τα ταχυδρομεία, όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Από την συμφωνία ορόσημο που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2013 για την επέκταση της επιχειρηματικής τους σχέσης και την παράδοση πακέτων την Κυριακή, τα νούμερα δείχνουν πως τα ταχυδρομεία έχουν βγει πολύ κερδισμένα από αυτή την υπόθεση. Τα έσοδα τους έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα έχουν μειωθεί τα έξοδα. 

Οι ταχυδρομικές αποστολές όμως είναι το μοναδικό καλό που δείχνουν τα νούμερα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ταχυδρομείων, καθώς τα προβλήματα είναι βαθύτερα και μεγαλύτερα από την Amazon. Σίγουρα η επικράτηση των email, έχει οδηγήσει την αποστολή γραμμάτων σχεδόν στο “θάνατο”, αλλά δεν είναι αυτή η οικονομική πληγή που ενοχλεί τα ταχυδρομεία. Το μεγάλο οικονομικό δίλημμα είναι η ετήσια υποχρέωση του οργανισμού να διαθέσει μετρητά για να καλύψει τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελλοντικών συνταξιούχων. Αυτό αντιπροσωπεύει έξοδα δισεκατομμυρίων.

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία είναι επίσης υποχρεωμένη να καλύπτει όλο το εύρος των ΗΠΑ και να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε Αμερικανό πολίτη όπου και να βρίσκεται και γι αυτό το λόγο απασχολεί ταχυδρόμους που εργάζονται 6 μέρες την εβδομάδα (ή και 7 αν υπάρχει παράδοση της Amazon), και η υπηρεσία έχει δηλώσει πως η συμφωνία με την Amazon είναι προς όφελος της. Όπως δήλωσε ο David Partenheimer, εκπρόσωπος της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας: “Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη για την πληρωμή του δικτύου και των υποδομών που μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας καθολικής υπηρεσίας”.

Η Amazon ξανάκτισε το δίκτυο αποστολών της γύρω από το ταχυδρομείο πριν από αρκετά χρόνια. Η εταιρεία λειτουργεί ” κέντρα διαλογής” που συμπληρώνουν τις αποθήκες της και οργανώνουν τα πακέτα με ταχυδρομικό κώδικα πριν τα αποστείλουν στα ταχυδρομεία για το τελικό σκέλος παράδοσης. Στο Wisconsin, η Amazon έχει μια αποθήκη εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών συνδεδεμένη με κέντρο διαλογής 500.000 τετραγωνικών ποδιών. 

Το να μην ανανεωθεί η συμφωνία μεταξύ ταχυδρομείων και Amazon, η οποία έχει πενταετή διάρκεια και θα ανανεωθεί (αν ανανεωθεί) μέσα στο 2018, θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην Amazon από ότι στα ταχυδρομεία, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί η ίδια τις παραδόσεις των εκατοντάδων χιλιάδων πακέτων της, αντί να πληρώνει μια υπηρεσία outsourcing όπως χρησιμοποιεί ώρα τα ταχυδρομεία. 

Αυτό είναι μάλλον που θέλει και ο Τραμπ. Μια μη συμφωνία η οποία θα βλάψει την Amazon και συνέπεια αυτής την Wasington Post εναντίον της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κηρύξει “ιερό πόλεμο”, αφού οι δύο εταιρείες έχουν πολύ στενές σχέσεις. Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στο #AmazonWashingtonPost με κάθε τρόπο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ