Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Η διεθνής αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει ωθήσει την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα επιπλέον πονοκέφαλο στα ελληνικά νοικοκυριά μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα. Ενδεικτικά τον περασμένο Απρίλιο η λιανική του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 0.96 ευρώ το λίτρο ενώ μέχρι στιγμής κινείται στην περιοχή του 1,15 ευρώ το λίτρο, μια αύξηση που αγγίζει το 21%.

Προκειμένου να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται διάφορες λύσεις γύρω από το επίδομα θέρμανσης, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εφικτές ή μη προτάσεις. Μια από τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι ο διπλασιασμός του επιδόματος, όμως αυτό το μέτρο “σκοντάφτει” στο ποσό που θα πρέπει να διατεθεί, καθώς την προηγούμενη χρονιά μοιράστηκαν 56 εκατ. ευρώ σε 300.000 δικαιούχους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το κρατικό πλεόνασμα, κάτι όμως που αν γίνει θα δυσκολέψει ή ακόμα θα ακυρώσει κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κοινωνικά μέτρα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός. 

Άλλο ένα σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι η διατήρηση του επιδόματος στο περσινό επίπεδο των 0,125 ευρώ ανά λίτρο, αλλά ο διπλασιασμός των δικαιούχων οι οποίοι θα μπορούν να το λάβουν. Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες πραγματοποίησης, καθώς η διεύρυνση της βάσης μπορεί να ανοίξει τα κριτήρια για την παροχή και άλλων επιδομάτων, κάτι που απειλεί να “τινάξει στον αέρα” όλο τον σχεδιασμό για την κατανομή του πλεονάσματος. 

Όπως φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο με το μικρότερο κιόλας δημοσιονομικό κόστος, θα είναι η μικρή αύξηση του επιδόματος που θα δοθεί, χωρίς να αλλάξει κάτι στην βάση αυτών που θα διανεμηθεί. Σύμφωνα με το σενάριο του οικονομικού επιτελείου, μια μικρή αύξηση της τάξης των 4 ή 5 σεντ το λίτρο, από την μία θα ικανοποιήσει λίγο τους δικαιούχους, ενώ δεν αναμένεται να επιβαρύνει το πλεόνασμα πάνω από 15 έως 20 εκατομμύρια, το μικρότερο ποσό επιβάρυνσης από όλες τις υπόλοιπες λύσεις για τα κρατικά ταμεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ