Τζιοβάνι Τρία: Λανθασμένες και ελλιπείς οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ιταλία

Λανθασμένες και ελλιπείς χαρακτήρισε τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ιταλική οικονομία σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιβάνι Τρία, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για το ιταλικό προϋπολογισμού του 2019.

“Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και προκύπτουν από μια ανακριβή και ελλιπή ανάλυση (του προϋπολογισμού)”, υποστήριξε ο Τρία σε ανακοίνωσή του.

“Λυπούμαστε που επισημαίνουμε αυτό το τεχνικό ολίσθημα εκ μέρους της Κομισιόν, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με την Επιτροπή”, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικός, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα εξωθήσει το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και όχι στο 2,4% που εκτιμά η Ιταλία, και στο 3,1% το 2020, αντί υποχώρησης στο 2,1% που εκτιμά η Ρώμη.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το 2,4% θα αποτελέσει το ανώτατο όριο για το έλλειμμα το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2019, αντί ανόδου 1,5% που βλέπει η Ιταλία, και σημειώσει περαιτέρω άνοδο κατά 1,3% το 2020, έναντι αύξησης 1,6% που εκτιμά η Ρώμη. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα οδηγήσει σε ελάχιστη διαφοροποίηση των δεικτών χρέους τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν, μάλιστα, επιβεβαιώνουν την άποψη των Βρυξελλών, η οποία υποστηρίχθηκε την περασμένη Δευτέρα και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι ο προϋπολογισμός της Ρώμης για το 2019 παραβιάζει κατάφωρα τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι απαιτούν μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ