Τα Starbucks ανοίγουν ένα κατάστημα κάθε 15 ώρες στην Κίνα

Τα Starbucks άνοιξαν χθες ένα κατάστημα 3.000 τ.μ στη Σαγκάη, το οποίο έχει το διπλάσιο μέγεθος από το βασικό τους κατάστημα στο Seattle που αποτελείται την έδρα της εταιρείας.

Το άνοιγμα αυτού του τεράστιου καταστήματος είναι μια ακόμα ένδειξη της προσέλκυσης των ξένων επενδυτών στην ολοένα αυξανόμενη καταναλωτική αγορά της Κίνας. Η Starbucks τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κανονική απόβαση στην Κίνα, με 3.000 καταστήματα να λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ με βάση τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, προβλέπεται να ανοίγει ένα καινούργιο Starbucks κάθε 15 ώρες. 

Αυτή τη στιγμή η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την αλυσίδα καφέ και ταυτόχρονα η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη, με τις προβλέψεις να δείχνουν πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεράσει και αυτή των ΗΠΑ. 

Η μαζική αναδιανομή του πλούτου στην Κίνα έχει προκαλέσει ασάφειες και μετατοπίσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί, με το 40% ακόμα του πληθυσμού της χώρας να θεωρείται ακόμα χαμηλόμισθο, ενώ μέχρι το 2030 οι προβλέψεις δείχνουν πως το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 11%, ενώ το 75% του πληθυσμού θα ανήκει στη μεσαία τάξη. 

Αυτό έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών, ιδιαίτερα αυτών που δραστηριοποιούνται στα καταναλωτικά αγαθά, από ηλεκτρονικά μέχρι ένδυση, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες (κοινωνικές και οικονομικές) της μεσαίας τάξης, οποία άλλωστε είναι και η τάξη που παραδοσιακά σε όλο τον πλανήτη είναι αυτή που κινεί την πραγματική οικονομία. 

Αντίθετα με την Κίνα που οι παραδοσιακά ”καπιταλιστικές” αλυσίδες χαίρουν τεράστιας αποδοχής και εκτίμησης, στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε πιο μικρές και ανεξάρτητες αλυσίδες εστίασης, με τα Starbucks να έχουν κλείσει ήδη αρκετές μονάδες σε εμπορικά κέντρα που είχαν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στις πωλήσεις. 

Ευτυχώς που για τους επενδυτές και τους μετόχους της Starbucks υπάρχει η συνεχώς αυξανόμενη αγορά της Κίνας, η οποία δεν δείχνει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι κόπωσης ή ολοκλήρωσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ