Τα διπλά προβλήματα της Apple με τα καινούργια iPhone

Πριν ακόμα ανέβει ο Τιμ Κουκ στη σκηνή του θεάτρου Steve Jobs στα νέα εντυπωσιακά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο, όλη η αγορά ήξερε πως το iPhone X θα έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας και πως μερικά χρώματα θα αργήσουν λίγο παραπάνω να βγουν. Διαρροές από την Κίνα ανέφεραν όλα τα μέχρι τότε προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η ναυαρχίδα της Apple σε θέματα διαθεσιμότητας, ενώ υπήρχαν και φήμες για μη έγκαιρη παράδοση βασικών εξαρτημάτων του iPhone X.

Με λίγες μέρες να παραμένουν μέχρι το Χ να βγει στην αγορά και τις προπαραγγελίες να έχουν ξεκινήσει, η Apple έχει να αντιμετωπίσει, όχι ένα αλλά δύο αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο αφορά το iPhone 8, με τις πωλήσεις του να αποτελούν ίσως αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της εταιρείας. Οι αγοραστές της εταιρείας περιμένουν το iPhone X, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του “8” να είναι “αναιμικές” όπως τις χαρακτήρισε ένας από τους μεγαλύτερους Καναδικούς πάροχους. Οι καταναλωτές δεν δείχνουν να δελεάζονται από το “8” αφού δεν πρόκειται παρά για μια αναβάθμιση του iPhone 7, το οποίο έχει αυτή την περίοδο σχεδόν τις διπλάσιες πωλήσεις από το καινούργιο μοντέλο. Ο λόγος; η κυκλοφορίας του καινούργιου iPhone, έριξε τις τιμές του προηγούμενου μοντέλου, με αποτέλεσμα να αποτελεί αυτή την στιγμή η πιο συμφέρουσα αγορά για όποιον θέλει κινητό με το μηλαράκι. 

Αποτέλεσμα όλως αυτών είναι η Apple, σύμφωνα με πηγές από την Ταϊπέι, να μειώσει την παραγωγή κατά 50%, προκειμένου να μην μείνει τελικά με το δεύτερο μεγαλύτερο αδιάθετο στοκ στην ιστορία (με την Samsung να κρατάει την άτυπη πρωτιά με το φιάσκο του Note 7).

Θεωρητικά η Apple δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτές τις εξελίξεις, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι χαμηλές πωλήσεις του “8” οφείλονται στο γεγονός πως όσοι θέλουν να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους σε κάτι κορυφαίο, είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα (αρκετά) παραπάνω λεφτά και να πάρουν το Χ.

Δυστυχώς όμως και εκεί η Apple όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ένα πρόβλημα, και αυτό δεν είναι άλλο από το face id. Το ένα από τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του νέου iPhone (το άλλο είναι τα animoji) δεν λειτουργεί σωστά ή τουλάχιστον δεν λειτουργεί τέλεια, όπως είναι η πάγια προτεραιότητα της εταιρείας από το Κουπερτίνο.

Για να προλάβει τις εξελίξεις και να μπορέσει να έχει αρκετά τηλέφωνα στις προθήκες των καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου, η Apple φέρεται να έχει ζητήσει κάτω από το τραπέζι στους προμηθευτές της, να κάνουν λίγο τα στραβά μάτια και να μειώσουν την ακρίβεια της τεχνολογίας του face id για να διευκολύνουν την κατασκευή. 

Αναλυτές από την Κίνα προβλέπουν πως η Apple  θα διαθέτει δύο έως τρία εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα την πρώτη ημέρα διάθεσης του μοντέλου και 25 εκατομμύρια έως 30 εκατομμύρια συσκευές μέσα στο τρίμηνο των διακοπών, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για 40 εκατομμύρια. Την ίδια περίοδο πέρυσι η εταιρεία είχε πουλήσει 78 εκατ τηλέφωνα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ