Τα «κίτρινα γιλέκα» κλείνουν το Παρίσι και δημιουργούν «πονοκέφαλo» στους επαγγελματίες 

H τέταρτη διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα, Σάββατο, στη πρωτεύουσα της Γαλλία έχει μεταμορφώσει την «Πόλη του Φωτός» σε πόλη υπό πολιορκοία, καθώς καταστήματα, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κλειστή θα είναι η όπερα, το Λούβρο και ο πύργος του ‘Αιφελ. 

Επίσης κλειστοί θα είναι οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, ενώ το μετρό του Παρισιού δεν θα σταματά σε συνολικά 40 στάσεις.

Η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική δημιουργώντας πονοκέφαλο στους επαγγελματίες, δύο μόλις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. 

Τα διάσημα καταστήματα του Παρισιού, όπως το εμβληματικό κατάστημα της Louis Vuitton, προστατεύουν τις βιτρίνες τους με σιδερένιες πλάκες, αφού πολλά κόντρα πλακέ ξηλώθηκαν για οδοφράγματα το προηγούμενο Σάββατο.

Σημειώνεται πως οι επαγκελματικοί σύνδεσμοι της πόλης του Παρισιού, όπως και οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» θα κοστίσει περισσότερα από 2 δισσεκατομύρια ευρώ σε επίπεδο εσόδων.  

Στο πόδι και οι αρχές

Μεγάλος αριθμός drones θα είναι στη διάθεσος στις αρχές της αστυνομίας, ενώ 12 θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, πήραν θέση γύρω από τα Ηλύσια από τις 7.00 το πρωί. Παράλληλα, περίπου 8.000 προβλέπονται οι αστυνομικοί στο Παρίσι, που σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο θα είναι λιγότερο στατικοί και περισσότερο ευκίνητοι. Σε 89.000 ανέρχονται τα όργανα της τάξης που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 7.00 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και 32 εξ’ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση. 

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έχουν ήδη φθάσει από τα ξημερώματα τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα», που τούς υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ