Τέλειωσαν οι ευγένειες της Βόρειας Κορέας προς τον Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι μπορεί να ακυρώσει την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας να τινάξει στον αέρα διπλωματικές προσπάθειες εβδομάδων, αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει σε καταστροφή των πυρηνικών της χωρίς αντάλλαγμα.

Όπως ανέφερε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο δηλώσεις του πρώτου υφυπουργού Εξωτερικών Kim Kye Gwan, η Βόρεια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη συνάντηση των δύο ηγετών που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, αν η Ουάσιγκτον επιδιώξει μια αποπυρηνικοποίηση «τύπου Λιβύης» για τη Βόρεια Κορέα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό θα επηρεάσει και τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις.

«Εάν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας οδηγήσουν στη γωνία για να μας εξαναγκάσουν σε μονομερή εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσουμε το διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε αν θα συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των δύο χωρών», δήλωσε ο Kim Kye Gwan στο πρακτορείο KCNA.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών. Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, που χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ