Σύμπραξη Volvo και Baidu στα αυτοκινούμενα οχήματα

Μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της με την Ford για την ανάπτυξη και δοκιμή αυτοκινούμενων οχημάτων στην Κίνα, ο κινεζικός διαδικτυακός γίγαντας Baidu ανακοίνωσε μια ακόμη σημαντική συνεργασία στον τομέα αυτό, με τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Volvo Cars και η Baidu θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη και μαζική παραγωγή αυτοκινούμενων ηελκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα. Η Volvo, η οποία ανήκει στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely, θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στις προηγμένες τεχνολογίες στον κλάδο του αυτοκινήτου, ενώ ο κολοσσός του διαδικτύου θα παρέχει την πλατφόρμα αυτόνομης οδήγησης Apollo.

Μακροπρόθεσμος στόχος των δύο εταιρειών είναι η πώληση οχημάτων που θα πληρούν τα πρότυπα Επιπέδου 4 (Level 4) της SAE International για οχήματα χωρίς οδηγό, που σημαίνει ότι τα οχήματα δεν απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, σε Κινέζους πελάτες.

Οι δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσαν ωστόσο τις οικονομικές λεπτομέρειες της μεταξύ τους συνεργασίας, ούτε όρισαν χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων που θα αναπτύξουν από κοινού, αν και η Baidu σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι στόχο είναι η “μαζική παραγωγή αυτοκινούμενων αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια”. Η Volvo Cars, δε, έκανε γνωστό ότι στόχος της είναι έως το 2025 το ένα τρίτο των ετήσιων πωλήσεών της να προέρχεται από τη διάθεση αυτοκινούμενων οχημάτων.

“Με την Baidu κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος στην εμπορευματοποίηση των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων μας, τα οποία θα βασίζονται στην κορυφαία τεχνολογία της Volvo στον τομέα της ασφάλειας”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Hakan Samuelsson.

“Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην αυτόνομη οδήγηση στην Κίνα, όπου η Baidu είναι κορυφαίος παίχτης και η αγορά εκεί προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για εμάς ως προμηθευτή επιλογής για στόλους αυτοκινούμενων οχημάτων”, πρόσθεσε ο Samuelsson.

Η Baidu από τη μεριά της τόνισε ότι επέλεξε τη Volvo λόγω των “μακροχρόνιων διαπιστευτηρίων της στον τομέα της ασφάλειας”. “Από τότε που ιδρύθηκε, πριν από έναν αιώνα, η Volvo έχει διατηρήσει ως βασική αποστολή της την ασφάλεια, προωθώντας την ανάπτυξη στον τομέα αυτό μέσω σημαντικών καινοτομιών”, δήλωσε ο Ya-Qin Zhang, πρόεδρος της Baidu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα φιλοξενεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα αυτοκινούμενων οχημάτων, με πολλές εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Baidu, Tencent και Didi Chuxing, μετέχουν στην κούρσα. Ιδιαίτερα, η Baidu, που ήδη πρωτοστατεί σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται πως έχει θέσει στόχο να κυριαρχήσει και στον συγκεκριμένο τομέα. Ήδη, εχθές, ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford για τη δομική οχημάτων χωρίς οδηγό στην Κίνα. Οι δοκιμές σε οδικό δίκτυο αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ενώ θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ