Στο “μικροσκόπιο” των θεσμών συντάξεις και αυξήσεις μισθών

Όσο πλησιάζουμε προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο αυξάνονται και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος θέλει να τονίσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και μπορεί διακεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης να διαβεβαιώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ικανοποιητικό πλεόνασμα για να δει η κοινωνία κάποιες ελαφρύνσεις, όμως πιστωτές και εταίροι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι. 

Την Πέμπτη που μας έρχεται θε ξεκινήσει η οργάνωση του επερχόμενου Eurogroup το οποίο θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου, κάτι που σπρώχνει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον ανασχηματισμό, αφού οι εταίροι θέλουν οι όποιες αλλαγές προσώπων να έχουν συμβεί μέχρι τότε και να υπάρχει συμπαγής και οριστικοποιημένη κυβερνητική σύνθεση. Ο λόγος; στο επερχόμενο Eurogroup θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται από εδώ και πέρα οι αξιολογήσεις της πορείας του κυβερνητικού έργου και της πορείας της οικονομίας και δεν θέλουν να υπάρχουν αλλαγές προσώπων οι οποίες μπορεί να κάνουν τις κινήσεις αυτές να παρεκκλίνουν από την πορεία τους. 

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει οριστεί από τον Πιέρ Μοσκοβισί αμέσως μετά την λήξη της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης και στον πυρήνα του θα έχει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα πρέπει την 1η Οκτωβρίου να έχει κατατεθεί στην Βουλή. 

Εκτός όμως από την συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό, το Eurogroup θα συζητήσει όλες τις παροχές που αναμένεται να προσφέρει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Αθήνα μέχρι το τέλος του έτους για να μπορέσει να πάρει τα μέτρα για το χρέος που συνδέονται με αιρεσιμότητες. Οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα αποτελέσουν τον “μπούσουλα” για την πορεία και την στάση των αγορών απέναντι στη χώρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο ερχομός την Πέμπτη του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θα παραβρεθεί σε δείπνο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος μέσα από τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα κατά την διάρκεια της παραμονής του θα ενημερωθεί για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Μέχρι στιγμής η Ευρώπη κρατάει στάση αναμονής στις εξαγγελίες του κυβερνητικού επιτελείου, σχετικά ε την αύξηση των μισθών και την αναστολή της περικοπής των συντάξεων, περιμένοντας να δει τα δημοσιονομικά αντίμετρα, καθώς ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις συντάξεις, η μείωση τους αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων στην βάση 3 πιθανών σεναρίων: Την σταδιακή εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, την αναστολή για ένα εξάμηνο της εφαρμογής του νόμου ή την ολοκληρωτική του ακύρωση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ