Στον “νέο Δρόμο του Μεταξιού”… μπήκε η Ιταλία

Στη δημιουργία του “νέου Δρόμου του Μεταξιού” δεσμεύτηκε να συμμετάσχει η Ρώμη, με αντάλλαγμα επενδύσεις σε υποδομές, και γίνεται η πρώτη από τις χώρες των G7 που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα.

Το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών περιέχει συνολικά τριάντα συμφωνίες, με ιδιαίτερη έμφαση στο εμπόριο και στις νέες τεχνολογίες, όμως προς το παρόν μένει εκτός της όλης αυτής σύμπραξης η νέα γενιά συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας 5G, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταφοράς εμπορευμάτων, ιδίως στα λιμάνια της Γένοβας και της Τεργέστης, θα στηρίξει τις ιταλικές εξαγωγές στην Κίνα, ενώ θα επεκταθεί ακόμα και στον τομέα του ποδοσφαίρου με δυνατότητα διεξαγωγής ορισμένων αγώνων του ιταλικού πρωταθλήματος σε κινεζικές πόλεις.

Σεβόμαστε όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ανησυχούν, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Κίνα. Ανάλογο μήνυμα εστάλη και προς την αμερικανική κυβέρνηση, που δεν φαίνεται ενθουσιασμένη με την σύσφιξη σχέσεων που πέτυχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ.

O Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θεωρεί ότι με τη συνεργασία αυτή “μπορεί να ενισχυθεί και η προστασία του περιβάλλοντος” και ότι “η Νέα Οδός του Μεταξιού, μπορεί να μετατραπεί σε νέα οδό της γνώσης”.

Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που δίνει η Κίνα στην συνεργασία με την Ιταλία είναι το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος έφτασε στη Ρώμη συνοδευόμενος από αποστολή 500 ατόμων.

Τα Πέντε Αστέρια υποστήριξαν με ενθουσιασμό την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι “η Ιταλία δεν θα πρέπει να κάνει καμία, απολύτως, στρατηγική υποχώρηση”. Από την πλευρά της η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορεί τον Κόντε ότι με την κίνηση αυτή θέλει να απομονώσει την χώρα από τους σημαντικότερους εταίρους της. H κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, υπενθυμίζει ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν πρόσφατα αντίστοιχες συμφωνίες με το Πεκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ