Στη Γαλλία μεταφέρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της η HSBC εν όψει Brexit

Τον έλεγχο των θυγατρικών της στην Πολωνία και την Ιρλανδία από το Λονδίνο στη γαλλική θυγατρική της μετέφερε η HSBC, ενώ σχεδιάζει να πράξει το ίδιο για επτά ακόμη ευρωπαϊκά υποκαταστήματά της, καθώς προετοιμάζεται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η HSBC France θα αποκτήσει επίσης τις δραστηριότητες των υποκαταστημάτων της βρετανικής τράπεζας στο Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

Η κίνηση αυτή της HSBC έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους πελάτες της και μετά το Brexit, οπότε οι βρετανικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν τα αποκαλούμενα «δικαιώματα διαβατηρίου» που τους επιτρέπουν να πωλούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στις χώρες του μπλοκ.

Η HSBC δεν έχει ωστόσο ξεκινήσει ακόμη να μεταφέρει προσωπικό από τη Βρετανία στη γαλλική θυγατρική της, από τα έως και 1.000 άτομα που είχε δηλώσει ότι μπορεί να μεταφερθούν, όπως τόνισε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Φλιντ.

Η οργανωτική αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της HSBC δείχνει ότι η τράπεζα έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, και αποτελεί ένδειξη ότι οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να περιμένουν άλλο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μετά-Brexit εποχή.

Σημειώνεται ότι η Lloyds Banking Group σχεδιάζει να συστήσει τρεις θυγατρικές εταιρείες στην Ευρώπη, όπως ανέφερε το Reuters τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Barclays έχει μετατρέψει την ιρλανδική θυγατρική της στον νέο ευρωπαϊκό κόμβο της, ενώ μεταφέρει θέσεις εργασίας και στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ