Στην κοινοπραξία Olayan – Mondelez περνάει ο όμιλος Chipita;

Στο τελικό στάδιο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες βρίσκεται η μεταβίβαση του πακέτου του 12% των μετοχών της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην Momdelez (πρώην Kraft Foods). Ήδη από το 2010 το 80% της Chipita ανήκει στον Όμιλο Olayan και το υπόλοιπο 8% ανήκει σε άλλους μικρότερους μετόχους. 

Όπως λένε οι πληροφορίες αυτή την περίοδο βρίσκεται εν εξελίξει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της εταιρείας, ενώ η απόφαση για την μεταβίβαση πάρθηκε μετά την αναβολή της εγγραφής της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όπως δήλωσε ο Σπ. Θεοδωρόπουλος η αναβολή της εισόδου στο ταμπλό του Λονδίνου οφείλεται στην αναστάτωση που υπάρχει στις αγορές κάτι που επηρέασε και τις τελευταίες εκδόσεις. 

Με την απόκτηση του 12% του Σπ. Θεοδωρόπουλου η Mondelez βάζει στο χαρτοφυλάκιο της μια εταιρεία με 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και παρουσία σε 56, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η εταιρεία το 2017 κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις κατά 10,7% στα 91 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ το 2016. Αντίστοιχες αυξήσεις κατέγραψαν και οι πωλήσεις του Ομίλου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά 14,1% (15% στη Ρουμανία και 13,5% στην Πολωνία). Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 432,3 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 11,2%, και το προσαρμοσμένο EBITDA σε 59,8 εκατ. (+5,8 %) έναντι 56,5 εκατ. το 2015. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. έναντι 12,2 εκατ. το 2015 (αυξημένα κατά 12%).

Όπως όλα δείχνουν η απόκτηση του ποσοστού του κ. Θεοδωρόπουλου από την Mondelez εντάσσεται στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας που έκανε η εταιρεία με την βασική μέτοχο της Chipita, Olayan για ενίσχυση της παρουσίας και του χαρτοφυλακίου της στην Σαουδική Αραβία αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι δύο εταιρείες,μαζί με την Gosaibi που αποτελεί τον τρίτο άξονα της νέας κοινοπραξίας, δημιούργησαν την Mondelez Arabia. Ταυτόχρονα η Mondelez International, μέσω της θυγατρικής της Nabisco έχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια τροφίμων και ποτών στην Μέση Ανατολή, που παράγει και διακινεί μπισκότα Oreo, Belvita, Ritz και Prince, ενώ στο εργοστάσιο αυτό έχει επίσης μετοχές ο Όμιλος Olayan.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ