Στα τέλη του 2018 έρχονται οι νέες ταυτότητες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών που θα αναλάβουν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων με βάση τις νέες τεχνικές προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα προστασία του πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Όπως επεσήμανε, «είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων» να βγει η σχετική προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, με βάση απόφαση της Ένωσης που στοχεύει στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών απειλών.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, υπολογίζεται ότι, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι όλες διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 6-8 μηνών, οπότε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν αποκλείεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2018 – αρχές 2019.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το θέμα χειρίζεται η διεύθυνση Διαβατηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ταυτότητες των 28 χωρών θα πρέπει να περιλαμβάνουν τσιπάκι και βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα. Θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την φωτογραφία, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα την βγάζουν ιδιώτες φωτογράφοι, με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που επιθυμούν να αναλάβουν το έργο, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις και θα καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό, ένα από τα οποία είναι κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία να έχει εκδόσει μέχρι σήμερα διαβατήρια ασφαλείας σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν θα αφορά μόνο τις ταυτότητες. Δεδομένου ότι λήγει η σύμβαση με την εταιρεία που κατασκευάζει τα διαβατήρια, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρησης συνολικά 11 δημόσιων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, μεταξύ των οποίων τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, τα διπλώματα οδήγησης, τις άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, τις άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολίτικής), τα ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, τις ταυτότητες των αστυνομικών και τις κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία αλλαγής των ταυτοτήτων, τα έξοδα των πολιτών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω από 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας, ενώ σε πρώτη φάση θα εκδίδονται οι ταυτότητες των νέων που βγάζουν για πρώτη φορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα έχουν περιθώριο τεσσάρων ετών για να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται, ότι το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη που ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό να προχωρήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, επισημαίνοντας μάλιστα την ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας στα θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, και άρα η ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ