Στα σκαριά το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών της ΑΑΔΕ στην Αττική

Σάρκα και οστά παίρνει το επόμενο διάστημα η ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Αττική, η οποία με 120 εφοριακούς θα είναι αρμόδια για την είσπραξη των οφειλών των φορολογούμενων που υπάγονται στις ΔΟΥ του νομού Αττικής.

Πρόκειται για το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής που είχε προαναγγείλει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μαζί με ένα ακόμα κέντρο που θα συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Νοεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που καθορίζει τους επιχειρησιακούς στόχους, τη δομή και τις αρμοδιότητές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρησιακοί στόχοι του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής (ΚΕΟΦ) είναι οι ακόλουθοι:

(α) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

(β) Η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένακριτήρια.

(γ) Η διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.

Το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής θα διαρθρώνεται σε έξι (6) τμήματα:

(α) Τμήμα Α΄- Διοικητικής Μέριμνας και Στατιστικής Παρακολούθησης.

(β) Τμήμα Β΄- Νομικής Υποστήριξης.

(γ) Τμήματα Γ΄ έως Ε΄ – Είσπραξης Οφειλών.

(δ) Τμήμα ΣΤ΄ – Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου Ανεπίδεκτων Είσπραξης.

Με βάση την απόφαση της ΑΑΔΕ, το ΚΕΟΦ Αττικής θα είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ