Σήμερα το μεγάλο swap ομολόγων- Τι κερδίζει το ελληνικό δημόσιο

Όλα είναι έτοιμα σήμερα για την μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων που έχει προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η σημερινή έξοδος στις αγορές αποτελεί και ένα ισχυρό crash test για την ελληνική οικονομία, ώστε να πάρει μια “γεύση” από τις αγορές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αναμένεται να απευθύνει δημόσια πρόταση προς τους κατόχους 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) και λήγουν την 20ετία 2023- 2042.

Συγκεκριμένα σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα καλέσει τους κατόχους των ομολόγων φυσικά και νομικά πρόσωπα να ανταλλάξουν (swap) εθελουσίως τα χρεόγραφα που διαθέτουν με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Η συναλλαγή αναμένεται να διαρκέσει ως και την άλλη εβδομάδα και να ολοκληρωθεί την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Τα ομόλογα τα οποία σχεδιάζεται να ανταλλαγούν έχουν ονομαστική αξία 29,7 δισ. ευρώ, προέκυψαν το 2012 με το PSI, σε ποσοστό 60% βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds και το υπόλοιπο 40% σε Έλληνες μικροομολογιούχους, ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τα 20 ομόλογα, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια ομολογιούχων επενδυτών φυσικών προσώπων, οι οποίοι είχαν υποστεί σημαντικό “κούρεμα” των επενδύσεων τους το 2012. Αυτοί εμφανίζονται και οι ως πιο “δύσπιστοι” στην εν λόγω διαδικασία.

Να ξεκαθαριστεί πως η ανταλλαγή θα γίνει στην ονομαστική αξία, δηλαδή οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος (30 δισ. ευρώ χρέος θα δώσουν 30 δισ. ευρώ χρέος θα λάβουν). Ομοίως το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται πως όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα τελούν υπό το αγγλικό δίκαιο, όπως ακριβώς και τα παλαιά. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομόλογα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

Εν όψει του swap, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν, καθώς οι κάτοχοι συγκεκριμένων χρεογράφων “έσπρωξαν” την τιμή συγκεκριμένων ομολόγων για να κερδίσουν αξία κατά την ανταλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν στην περιοχή του 5% (όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, οι τιμές τους σημειώνουν άνοδο). Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου βρέθηκε στην περιοχή του 2,8%, του πενταετούς στο 4,1%, ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά ύστερα από τριάμισι χρόνια.

Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, διακινούνται ελεύθερα στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα μετέχουν στο swap.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ