Πως μπορείτε να κατηγορηθείτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Δεκάδες φορολογούμενοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” καθώς και με ποινικές διώξεις αλλά και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το δημόσιο. Φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν τις μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ με την κατηγορία της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. 

Όμως εκεί ενδέχεται να ξεκινάει ένας νέος γύρος ταλαιπωριών, καθώς εκτός από τις ποινικές διώξεις για την μη πληρωμή των οφειλών τους, υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να κατηγορηθούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Ήδη μέσα στο 2018 υπάρχουν 112 φορολογούμενοι με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο 222 εκατ. ευρώ, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτές τις κατηγορίες. 

Ταυτόχρονα η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προωθεί τις πληροφορίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που την αφορούν. Από εκεί και πέρα η ΑΑΔΕ εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Από τις 112 υποθέσεις από την αρχή του χρόνου, η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν 44 υποθέσεις, από τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι 41. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ