Πρόταση εξαγοράς της ισπανικής Dia από τον Ρώσο επενδυτή Mikhail Fridman

Σε πρόταση εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Dia προχώρησε την Τρίτη ο Ρώσος επενδυτής Mikhail Fridman, ο οποίος ήδη κατέχει ποσοστό της 30% στην ισπανική εταιρείας μέσω της εταιρείας του LetterOne (L1).

Η πρόταση του Fridman, ο οποίος προσφέρει 0,67 ευρώ ανά μετοχή το υπόλοιπο 70% της Dia, αποτιμά την ισπανική αλυσίδα λιανεμπορίου στα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση εξαγοράς του Ρώσου επενδυτή έχει στόχο να αποτρέψει το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της Dia, ύψους 600 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τη διοίκηση της αλυσίδας τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας η L1 θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ απλώς και μόνο για να διατηρήσει το μερίδιό της.

Πιστεύουμε ότι η προσφορά είναι πολύ ελκυστική για τους μετόχους της εταιρείας. Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Είναι εις γνώση μας ότι τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια δεν θα είναι εύκολα και δεν προσβλέπουν σε μερίσματος εν μία νυκτί”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της L1 και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Dia, Stephan DuCharme, στο Reuters.

Η L1 δήλωσε, πάντως, ότι η πρότασή της ισχύει υπό την προϋπόθεση να εγκαταλειφθεί το σχέδιο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, προσθέτοντας ότι υπόκειται στην αποδοχή των υπολοίπων μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον το 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ισπανικής αλυσίδας, αλλά και στην έγκριση των ισπανικών ρυθμιστικών αρχών.

Σημειώνεται ότι η Dia αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα, ενώ τον Δεκέμβριο προέβη σε συμφωνία με τις τράπεζες αξίας 896 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου.

Εκτός από τα τραπεζικά χρέη ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, η Dia έχει επίσης τρία ομόλογα αξίας 900 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν προκειμένου να εξυγιανθεί η οικονομική της κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ