Πρόβες στον καθρέφτη κάνει ο πρωθυπουργός

Μπορεί μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποφύγει να φορέσει γραβάτα, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο και να έχει καλύψει αυτή την (ιδεολογική;) άρνηση με τον συμβολισμό της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, όμως φτάνει η ώρα που τουλάχιστον συμβολικά θα πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει πως δένεται η γραβάτα. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες το έχουν αναφέρει κατ΄επανάληψη και μάλιστα έχει δημιουργηθεί ένα inside joke στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ν πρώην Ιταλό πρωθυπουργό να είναι ο πρώτος που του έκανε δώρο μια γραβάτα. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ο οποίος μάλιστα έβγαλε την δική του και του την έκανε δώρο, ενώ η συζήτηση για την γραβάτα έιχε την τιμητική της και στην σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε με αναφορές στην γραβάτα που θα πρέπει να φορέσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε πως “μου φαίνεται δεν θα τη γλιτώσω θα τη φορέσω τη γραβάτα” και κατόπιν πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως δεν έχει κατάλληλο πουκάμισο. 

Από ένα μικρό εσωτερικό αστείο, το θέμα της γραβάτας του πρωθυπουργού έχει πάρει σιγά σιγά έντονη συμβολική αξία, αφού όπως έχει ο ίδιος σημειολογικά δημιουργήσει, η εμφάνιση του με αυτή θα σημαίνει και το γύρισμα της σελίδας για τη χώρα. Η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ήταν μια καλή ευκαιρία για την εμφάνιση της γραβάτας, όμως ο πρωθυπουργός θα περιμένει λίγο ακόμα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιαστεί ντυμένος “επίσημα” την Δευτέρα 20 Αυγούστου, σηματοδοτώντας και επίσημα την μέρα εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, κατά το διάγγελμα που θα βγάλει στον λαό. 

Και όπως δείχνουν τα πράγματα η γραβάτα θα κάνει πάλι την εμφάνιση της στην, επεισοδιακή όπως αναμένεται, ομιλία του στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, για να “σπάσει τον πάγο” της ομιλίας του και να την χρησιμοποιήσει για να ξεδιπλώσει το αφήγημα της επόμενης μέρας, ίσως κηρύσσοντας και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ