“Πράσινο φως” από Κομισιόν για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανοίγει η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η Κομισιόν ενέκρινε το επικαιροποιημένο κείμενο της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου, όπου διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο κείμενο αναφέρει ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ορισμένες ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις παρέμεναν ανοιχτές και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν. Αυτές αφορούσαν μέτρα στους τομείς της διαχείρισης εσόδων, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

Στο μεταξύ, όμως, έχει σημειωθεί πρόοδος και η Ελλάδα (i) έχει υιοθετήσει πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ, (ii) έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση των μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, (iii) έχει υιοθετήσει πρωτογενή νομοθεσία και έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση δετερογενούς νομοθεσίας για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, (iv) έχει λάβε τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ, (v) έχει προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, (vi) έχει υιοθετήσει τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, (vii) έχει προβεί σε ενέργειες για την άρση εμπόδια στην παραχώρηση της Εγνατίας και (vii) έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, συστήνοντας επί της ουσίας στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται ότι ορισμένα θέματα εξακολουθούν να εκκρεμούν και ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018.

Η τελική απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα ληφθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ