Πάνω από 1 δισ. χρήστες 5G το 2023

Παρότι ακόμα δεν έχουμε δει κάτι το χειροπιαστό σε ότι αφορά την επόμενη μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μια έρευνα της CSS Insight προβλέπει πάνω από 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως to 2023.

Το 5G δεν είναι μια απλή αναβάθμιση του σημερινού 4G αλλά ένα μεγάλο τεχνολογικό βήμα το οποίο μπορεί α φέρει μαζί του ένα κύμα νέων υπηρεσιών λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών. 

Με απλά λόγια το 5G αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, από τα 40 Mbps του 4G στα τουλάχιστον 400Mbps στο 5G! Αλλά η μεγαλύτερη επανάσταση θα έρθει από την λεγόμενη ταχύτητα απόκρισης (latency) η οποία θα είναι 25 φορές πιο γρήγορη στο 5G, απ’ ότι στο 4G

Εφαρμογές όπως τηλε-παρουσία, AR/VR, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-χειρουργική, τηλε-κατασκευές, Video 4K θα είναι κάτι το “καθημερινό” στο 5G. 

Βέβαια μέχρι τότε θα πρέπει και τα δίκτυα να πάρουν τις (ακριβές) άδειες, και να αναπτύξουν τα δίκτυα και να κυκλοφορήσουν κινητά τηλέφωνα και routers 5G, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2019 για τους τελευταίους. 

Την πρώτη ολοκληρωμένη και σε μαζική κλίμακα υλοποίηση 5G θα την δούμε στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο το 2020

Η έρευνα αναφέρει ότι η Κίνα θα έχει παγκόσμιο προβάδισμα στη νέα τεχνολογία, καθώς περισσότερο από το ήμισυ των χρηστών του 5G θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, ακόμη και έως το 2025, μετά από την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η Κίνα θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από τέσσερις στις δέκα συνδέσεις 5G παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν ότι μπορεί η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ να συναγωνίζονται ποιά θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει το εμπορικό λανσάρισμα του 5G, ωστόσο, η Κίνα θα είναι η περιοχή που θα έχει το παγκόσμιο προβάδισμα στον αριθμό των συνδρομητών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, παρά τις υψηλές φιλοδοξίες που διατηρεί η ΕΕ, η ανάπτυξη των αντίστοιχων δικτύων στην Ευρώπη θα απέχει χρονικά κατά τουλάχιστον ένα χρόνο από τις πρωτοπόρους γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ