Ο Τραμπ ετοιμάζεται να βάλει δασμούς 505 δισ. δολαρίων σε όλα τα κινέζικα προϊόντα

Προς την έντονη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα προχωράει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να καταφέρει πρώτος το μεγάλο χτύπημα που ελπίζει πως θα “γονατίσει” την Κινεζική οικονομία και θα του δώσει την πύρρειο νίκη σε ένα πόλεμο που ξεκίνησε ο ίδιος. Έτσι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα. “Είμαι έτοιμος να φτασω στα 500” δήλωσε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη του στο CNBC χθες. 

Όπου 500, γίνεται αναφορά στο ποσό των κινεζικών εισαγωγών που οι ΗΠΑ δέχτηκαν το 2017, για την ακρίβεια 505,5 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τα 129,9 δισ. δολάρια των προϊόντων που εξήγαγαν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Μέχρι στιγμής στον ολοένα κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 34 δισ. δολαρίων, στους οποίους η Κίνα απάντησε άμεσα. 

Αν τον εμπορικό πόλεμο τον κέρδιζαν μόνο τα δολάρια, τότε οι ΗΠΑ θα είχαν το ξεκάθαρο προβάδισμα για τους τελικους πανηγυρισμούς. Όμως όπως σε κάθε πόλεμο δεν υπάρχει μόνο ένα όπλο, ενώ υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιηθούν τα ίδια όπλα. “Δεν το κάνω αυτό για την πολιτική, το κάνω για να κάνω το σωστό για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Τραμπ. “Έχουμε εξαπατηθεί από την Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Ο Ν. Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ “επωφελούνται” σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, είπε ότι δεν έβαλε τους δασμούς από κακή βούληση προς την Κίνα.

“Δεν θέλω να φοβούνται, θέλω να πάνε καλά”, είπε. “Μου αρέσει πολύ ο Πρόεδρος Xi , αλλά ήταν πολύ άδικο”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ