Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση 3,9 δισ. ευρώ του TAP

Τη διαδικασία χρηματοδότησή του ολοκλήρωσε ο TAP (Trans Adriatic Pipeline) τον Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και μια ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε για ευρωπαϊκό έργο υποδομής το 2018, η οποία ουσιαστικά βάζει τον TAP στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του έργου, με την παράδοση αερίου από το Shah Deniz II να ξεκινά το 2020.

“Με τη χρηματοδότηση να έχει πλέον εξασφαλιστεί, ο TAP φτάνει σε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στην πρόοδο του έργου. Ο TAP δεσμεύτηκε αυτοβούλως να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που απαιτούνται από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, όλες τα απαραίτητα κριτήρια για την τεκμηρίωση αυτής της δέσμευσης έχουν ληφθεί και εκπληρωθεί από τον TAP. Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου, ο TAP μπορεί να προχωρήσει στην τελική ολοκλήρωση του έργου και παράδοση αερίου από το Shah Deniz II το 2020”, δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του TAP, Luca Schieppati.

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το πεδίο Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο μήκους 878 χιλιομέτρων αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική και θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία.

Η ολοκλήρωση του TAP θα διαφοροποιήσει σημαντικά την προμήθεια αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, διασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ