Οι 28 στηρίζουν την Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Εξαιρετικά καρποφόρες αποδείχθηκαν οι επαφές του Νίκου Αναστασιάδη με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους οποίος ενημέρωσε για τα προβλήματα, που προκαλούν οι κατοχικές δυνάμεις στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός στο μήνυμα, που έστειλε προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι ανατέθηκε στην Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο ακόμη και της περικοπής κι αναπροσανατολισμού των προενταξιακών κονδυλίων.

“Η Τουρκία πρέπει να σέβεται όλα τα κράτη μέλη στη σχέση της με την ΕΕ, ακόμη και όταν πρόκειται για την εφαρμογή της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης. Επιπλέον, ακούσαμε τις ανησυχίες του Προέδρου Αναστασιάδη για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών” επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ξεκινώντας την ευρεία ενημέρωση των επικεφαλής θεσμών στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σκοπεύει να υποκύψει στον εκβιασμό απαίτησης δασμού από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις στα αγαθά, που στέλνει η Λευκωσία και μεταφέρονται μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις οικογένειες Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ