Ντ. Τραμπ: “Η Fed έχει τρελαθεί”

Επίθεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, για την συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά. 

“Νομίζω ότι η FED κάνει λάθος, είναι τόσο σοβαροί, νομίζω ότι η FED έχει τρελαθεί” είπε ο πρόεδρος Τραμπ φτάνοντας στην Πενσυλβάνια όπου είχε μεταβεί προκειμένου να μιλήσει εν όψη των ενδιάμεσων εκλογών. Η αύξηση των επιτοκίων ήταν ένας από τους λόγους για την απώλεια πάνω από 800 μονάδων του Dow Jones στην χθεσινή συνεδρίαση.

“Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση την οποία περιμένουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πραγματικά διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές αυτό το έτος και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να το κάνει άλλη μια φορά μέχρι το τέλος του έτους.

Η πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου επέσυρε κριτική από το Τραμπ ο οποίος εκείνη την εποχή είχε δηλώσει ότι “ανησυχώ για το γεγονός ότι φαίνεται να τους αρέσει να ανεβάζουν τα επιτόκια, μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα με τα χρήματα”. Οι προσδοκίες της αγοράς για την αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου ήταν στο 76,3%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς υποβάθμισε την απότομη πτώση της Τετάρτης στη Wall Street, σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καλή κατάσταση. “Οι βασικές αρχές και το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν απίστευτα ισχυρές”, ανέφερε η Σάντερς σε μια δήλωση. “Οι οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Trump είναι οι λόγοι για αυτές τις ιστορικές επιτυχίες και έχουν δημιουργήσει μια σταθερή βάση για συνεχή ανάπτυξη”.

Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ ήρθαν μια μόλις μέρα μετά ύστερα από τις προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δεν του αρέσει αυτό που κάνει η τράπεζα από την μεριά της νομισματικής πολιτικής. Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Τραμπ είχε πει “Δε χρειάζεται να πηγαίνουμε τόσο γρήγορα”. Είπε επίσης ότι δε θα ήθελε η οικονομία να επιβραδυνθεί έστω και λίγο, όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις πληθωρισμού. 

Τα επιτόκια αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με το δεκαετές ομόλογο του δημοσίου – ένα βαρόμετρο για το εταιρικό χρέος και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων – να ανέλθει στο ανώτατο επίπεδό του σε περισσότερα από επτά χρόνια. Μετά την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2018, ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, σε συνέντευξη του είχε πει πως “η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι ουδέτερη” υποδεικνύοντας ότι τα επιτόκια front-end έχουν περαιτέρω περιθώρια για άνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ