Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία: “Θυσίασε την ζωή της για την αλήθεια”

Η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, μητέρα τριών παιδιών είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις αρκετών υποθέσεων διαφθοράς στο πλαίσιο του σκανδάλου των Panama Papers

Κάποιες από τις αποκαλύψεις αυτές αφορούσαν τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού της χώρας Γιόζεφ Μουσκάτ. Μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις της Γκαλιζία, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και παρά τις κατηγορίες περί διαφθοράς ο Γ. Μουσκάτ βγήκε και πάλι νικητής από την εκλογική αναμέτρηση.

Η Γκαλιζία συνέχιζε την έρευνα πάνω σε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι της Μάλτας, γεγονός που “ενοχλούσε” αρκετούς. Μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της.

“28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη”

Το Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις “28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη”, χαρακτηρίζοντας την “ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρο κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα”.

Η Γκαλιζία είχε εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της, ήταν όμως πιο γνωστή για το blog της, στο οποίο αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς. Είχε εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες Μαλτέζων πολιτικών.
Χαρακτηριστικό της επιρροής της είναι το γεγονός ότι κάποιες αναρτήσεις της στο προσωπικό της blog συγκέντρωναν συχνά περισσότερους αναγνώστες από ότι όλες μαζί οι εφημερίδες της χώρας. Μάλιστα οι αποκαλύψεις της είχαν προκαλέσει προβλήματα τόσο στο κατεστημένο όσο και στον υπόκοσμο που δρα στη μικρότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Πολιτική δέσμευση για την διαλεύκανση της υπόθεσης

Λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση κατά της 53χρονης δημοσιογράφου ο Μαλτέζος πρωθυπουργός καταδίκασε το γεγονός, κάνοντας λόγο για μια “βάρβαρη πράξη και μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της γνώμης”. Στη συνέχεια δεσμεύθηκε να μην σταματήσουν οι έρευνες μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο Γ. Μουσκάτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τις κατηγορίες της Γκαλιζία, παραδέχθηκε ότι η δημοσιογράφος ήταν αυστηρή επικρίτρια του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να “δικαιολογήσει μια τέτοια βάρβαρη πράξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών. Η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις και στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter: “Βίαιη δολοφονία κατά της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία: ένα τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της για να αποκαλύψει την αλήθεια”.

Panama Papers

Αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, διασημότητες, αθλητές, ακόμη και εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ όλων όσοι κατονομάζονται στα αποκαλούμενα Panama Papers. Εκατομμύρια αρχεία είχαν διαρρεύσει στον Τύπο αποκαλύπτοντας τις μεθόδους μέσω των οποίων οι ισχυροί του κόσμου χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τους γνωστούς υπεράκτιους “φορολογικούς παραδείσους” για τη μυστική διαχείριση αλλά και την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, συγγενείς και συνεργάτες του αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι και του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, αλλά και αθλητές, όπως ο Λιονέλ Μέσι, και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί είναι μερικοί από τους επώνυμους που ξεχωρίζουν μεταξύ των χιλιάδων ατόμων τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στα εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν στα παγκόσμια μμε.

Τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν ονομάστηκαν Panama Papers από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και προέβη πρώτη στη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών – περίπου 2,6 terabytes δεδομένων – αποκτήθηκε αρχικά από την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung χάρη σε μια ανώνυμη πηγή ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η ICIJ προσδιόρισε πως απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonseca η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών (shell companies) και στην παροχή υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία αφορούν την περίοδο 1977 – 2015 και εμπεριέχονται πληροφορίες για την ίδρυση 214.000 υπεράκτιων εταιρειών κατονομάζονται 12 νυν και τέως ηγέτες κρατών, 128 πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και αστέρες του αθλητισμού.

Ο χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που εκτίθενται στα έγγραφα δεν είναι παράνομες αυτές καθαυτές αλλά σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της ICIJ η πρωτοφανής σε μέγεθος διαρροή αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο “το μαύρο χρήμα κυκλοφορεί μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ