Νέο “χαστούκι” Τραμπ στην Τουρκία, καταρρέει η λίρα

Βυθίζεται ακόμα περισσότερο η λίρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι διπλασιάζει τους δασμούς στα μέταλλα για την Τουρκία.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε απώλειες 14% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία να φτάνει στις 6,26 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με το CNBC, μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο Twitter, όπου αναφέρει: «Μόλις ενέκρινα τον διπλασιασμό των δασμών για τον χάλυβα και το αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμα της, η τουρκική λίρα, διολισθαίνει ταχύτατα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας! Για το αλουμίνιο (οι δασμοί) θα είναι τώρα 20% και για τον χάλυβα 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!».

Το «τιτίβισμα» του Τραμπ ήρθε αμέσως μετά την έκκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς του πολίτες να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ξένα νομίσματα, όπως και τον χρυσό που έχουν, σε λίρες.

«Αλλάξτε τα ευρώ, τα δολάρια και τον χρυσό που έχετε κάτω από τα στρώματα σε λίρες, στις τράπεζές μας. Πρόκειται για μια εθνική μάχη», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Associated Press. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει «οικονομικό πόλεμο» και σημείωσε ότι η χώρα θα αντισταθεί.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε οικονομικές επιθέσεις και πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Η οικονομική επίθεση εναντίον μας, είναι η αντίστοιχη με την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον μας. Προτρέπω τη χώρα μας να αυξήσει την παραγωγή, να αυξήσει τις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η λίρα δέχεται ισχυρές πιέσεις από το πρωί, μετά την επιστροφή της τουρκικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανικού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται ότι στήριξε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Από τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με «σημαντικές κυρώσεις» εάν αρνηθεί την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, ενώ την 1η Αυγούστου ΗΠΑ ανακοίνωσαν οικονομικές κυρώσεις κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, απαγορεύοντας επίσης στους πολίτες των ΗΠΑ να συνεργάζονται μαζί τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ