Νέο “πλήγμα” στην Τουρκία από τη Fitch

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε την Παρασκευή η Fitch, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας έχουν επιδεινωθεί.

Η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στη βαθμίδα BB, από BB+ προηγουμένως, συνοδεύοντας μάλιστα την αξιολόγησή της με «αρνητική προοπτική», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση στο μέλλον.

Η υποβάθμιση ανακλά τις ανησυχίες για τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το πιο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το άλμα του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο που έχει η πτώση της τουρκικής λίρας στον ιδιωτικό τομέα.

«Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι πρώτες πολιτικές κινήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχει υποστεί πλήγμα από την πρόθεση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι ο ίδιος είναι πλέον αρμόδιος για τον διορισμό της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ έχει διορίσει υπουργό Οικονομικών τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ,

Όπως σημειώνει η Fitch, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης ΑΕΠ. Μετά την τριμηνιαία πτώση κατά 2% το πρώτο τρίμηνο (7,4% σε ετήσια βάση), είναι πιθανό ότι η οικονομία συρρικνώνεται και η Fitch εκτιμά ότι θα συνεχίσει να εξασθενεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2018 και κατά 3,6% το 2019, ωστόσο η Fitch σημειώνει ότι ο κίνδυνος για μια σκληρή «προσγείωση» της τουρκικής οικονομίας έχει αυξηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ