Νέο γύρο δασμών ύψους 300 δισ. δολαρίων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις ενέργειες της είναι η αμερικανική πλευρά, καθώς σύμφωνα με την λίστα που έδωσε στην δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η χώρα ετοιμάζει νέο γύρο δασμών στα κινεζικά προϊόντα ύψους 300 δισ. δολαρίων. Όπως διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ η λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα δεν θα έχει ισχύ πριν το τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή της θα εξαρτηθεί τόσο από την στάση της Κίνας όσο και από τις συζητήσεις που θα έχουν οι δύο πλευρές στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας στο τέλος του επόμενου μήνα. 

Στόχος της αμερικανικής πλευράς είναι από την μία να πιέσουν το Πεκίνο ώστε η δική του απάντηση να μην είναι τόσο “δυνατή” όσο και να περάσουν το μήνυμα πως ότι και να κάνει η Κίνα, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να το ανταποδώσει σε μεγαλύτερο βαθμό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τραμπ προειδοποίησε το Πεκίνο να μην “το παρακάνει” στην απάντησή του στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα διαφανεί εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχουν επιτυχία σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η Κίνα έχει ανακοινώσει αντίποινα στη μορφή αύξησης των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων από 1ης Ιουνίου.

Στην λίστα των 140 σελίδων που δόθηκε στην δημοσιότητα,  ξεχωρίζουν τα προϊόντα τεχνολογίας καθώς μαι σειρά ακόμα προϊόντων που μέχρι στιγμής δεν είχαν εμπλακεί στην διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Στα προϊόντα τεχνολογίας υπάρχουν και κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και λοιπά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται στην Κίνα για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην μετοχή των εταιρειών αυτών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Apple η μετοχή της οποίας είχε πτώση 5,8% στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση. 

Το μόνο που δεν κάνει την εμφάνιση του στην λίστα είναι φαρμακευτικά προϊόντα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων, ενώ εξαιρέθηκαν και ορυκτα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή εξαρτημάτων και μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ