“Μου τη δίνει” η Black Friday

Πριν ξεκινήσω τη γκρίνια, νομίζω είναι απαραίτητο ένα disclaimer (που λένε και στο χωριό μου). Είμαι φανατικά υπέρ των προσπαθειών για τόνωση της αγοράς και της δημιουργίας περιστάσεων/ημερών ειδικών προσφορών και ότι άλλο θα βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές, σε ώρες που μπορούν να ψωνίσουν χωρίς το καθημερινό άγχος.

Είμαι επίσης υπέρ των προσπαθειών των καταστημάτων να προσελκύσουν πελατεία (αρκεί να μην παραπλανούν, μην εξηγούμε τα αυτονόητα) και να προωθήσουν τα προϊόντα τους όσο μπορούν.

Χρόνια τώρα ο καταναλωτής μέσα μου φωνάζει και απαιτεί “γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα Black Friday και ας το λένε όπως θέλουν”. Και τώρα που το έχω, πάλι φωνάζω “όχι έτσι, δεν το θέλω έτσι”. 

Δεν θέλω γυμναστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων και λοιπές υπηρεσίες να γεμίζουν τον τόπο με προσφορές Black Friday και ας καταλαβαίνω τον λόγο που θέλουν και αυτοί να εκμεταλλευτούν την ημέρα. 

Δε θέλω να βλέπω προσφορές που απλά μοιάζουν με απλές εκπτώσεις, ίδιες σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Ξέρω ότι τα περιθώρια σε προϊόντα τεχνολογίας είναι μικρά, όμως αν κάνεις Black Friday, να το κάνεις σωστά. Επιλέγεις στοκ, κωδικούς με χαμηλή ζήτηση, κράχτες ή ότι άλλο θες και το σκοτώνεις. Δεν είναι Black Friday με μέση έκπτωση 20%. Είναι σκέτη Friday. Επίσης όταν το 80% των καταστημάτων έχουν την ίδια ακριβώς προσφορά, καταλαβαίνω πως δεν τις κάνουν τις προσφορές τα καταστήματα, αλλά οι αντιπροσωπείες. 

Δε θέλω να βλέπω γκρίνιες από τους καταναλωτές (σαν αυτό που κάνω κι εγώ τώρα περίπου), για τις τιμές. Βλέπεις τι σου προσφέρει η αγορά, βλέπεις τις ανάγκες σου και επιλέγεις. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να αγοράσουμε. 

Και φυσικά κανείς δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να τα βάζει με τους υπαλλήλους στα καταστήματα, δεν έχουν βγάλει αυτοί τις προσφορές, δεν αποφασίζουν αυτοί και επιπλέον βρίσκονται εκεί για να μας ΕΞυπηρετούν, όχι να μας υπηρετούν. Η δουλειά τους αυτές τις μέρες είναι αρκετά κουραστική έτσι και αλλιώς, δε χρειάζονται ορδές βαρβάρων πάνω από τα κεφάλια τους να απαιτούν να τους βρει το προϊόν που έχει εξαντληθεί και να τους κατηγορεί. 

Το μεγαλύτερο μου όμως πρόβλημα είναι η ημερομηνία. Ξέρω πως αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια διεθνή ημερομηνία, αλλά είναι η λάθος ημερομηνία. Τέλη Νοεμβρίου δεν έχουν μείνει λεφτά σε κανέναν. 

Θα προτιμούσα το singles day της Ασίας που είναι στις 11 Νοεμβρίου (11/11), ή κάποια άλλη ημερομηνία όσο πιο κοντά στις αρχές του μήνα. Δεν θα με πείραζε καθόλου για παράδειγμα, να γινόταν 1η Δεκεμβρίου και μέρος των εσόδων να δινόταν στον αγώνα κατά του AIDS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ