Μητσοτάκης (ΔΕΘ): Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως τόνισε η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και στον Πάνο Καμμένο για τη στάση τους.

“Στη νέα έκδοση του λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη ‘λαϊκισμός’ θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε δε “τσάμπα μάγκα” τον Πάνο Καμμένος, επισημαίνοντας ότι ενώ λέει ότι δε πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, την ίδια ώρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που τη ψηφίζει.

“Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Από τη στιγμή που κυρώνεται η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει τελειώσει”, πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι αν μεσολαβήσουν εκλογές δεν θα την επικυρώσει την επόμενη μέρα.

Σημείωσε επίσης ότι έχει εξηγήσει στις επαφές του στο εξωτερικό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι η θέση της ΝΔ και έθεσε το θέμα της ταυτότητας. “Όπως τα λέω στην Ελλάδα, έτσι τα λέω και στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθεί σαφές μήνυμα για το σκοπιανό και ζήτηση προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι καταλαβαίνει γιατί την στηρίζουν αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

“Με ενοχλεί, όμως, που η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Το βασικό πρόβλημα της συμφωνίας είναι η εκχώρηση ταυτότητας και γλώσσας”, σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. “Δεν μπορώ εγώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας να δεχθώ μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, πλην του κ. Τσίπρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας για το θέμα των Σκοπίων, ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι προφανώς δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα ήθελε να υπάρχει η λέξη Μακεδονίας στο όνομα ενός γειτονικού κράτους.

“Η μεγάλη μάχη, όμως”, όπως εξήγησε, “θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την ταυτότητα, γιατί το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ