Μετά το Brexit, θα έχουμε και Pol-exit?

Με δηλώσεις του σε μέσα της πατρίδας του, ο Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, είπε πως η σημερινή κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), μπορεί να ωθήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα μιλώντας στην Πολωνική εβδομαδιαία εφημερίδα Tygodnik Powszechny, ο Τουσκ είπε ότι «για το PiS το όφελος της συμμετοχής στην ΕΕ συμπυκνώνεται στο ισοζύγιο πληρωμών αδιαφορώντας πλήρως για άλλα οφέλη, όπως η κοινή αγορά, η έννομη τάξη, η εγγυημένη ασφάλεια κτλ. Όσο δεν είμαστε καθαροί συνεισφέροντες η συμμετοχή [στην ΕΕ] γι’ αυτούς αξίζει. Εύκολα, λοιπόν, μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση, όπου αν μια μέρα η Πολωνία βρεθεί ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφέροντες, η πολωνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ρωτήσει τους Πολωνούς αν θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ και μετά να εργαστούν σκληρά ώστε να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να πουν αντίο».

Η Πολωνία έχει δεχτεί αρκετές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε εναντίον της το άρθρο 7 της συνθήκης της ΕΕ, που προβλέπει κυρώσεις και ενδεχόμενη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου. Η Πολωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κυρώσεων για μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στην δικαιοσύνη και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το PiS μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο Polexit.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ