Μείωση αποδοχών και εργασιακή ανασφάλεια τα κύρια προβλήματα των εργαζομένων

Η μείωση αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δύο σοβαρότερα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με σχεδόν τέσσερις στους 10 να σημειώνουν ότι έχουν υποστεί και καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους τουλάχιστον για έναν μήνα, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η Alco για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες πολίτες υπογραμμίζουν τη δυσμενή μεταβολή αμοιβών-μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που βιώνουν, γεγονός το οποίο πιστοποιεί τις διαλυτικές προεκτάσεις της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, την ώρα που το 85% αντιλαμβάνεται την εργασία (και) ως κοινωνικό αγαθό.

Οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν, επίσης, τη σημασία που διαδραματίζουν τα συνδικάτα στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ειδικότερα, περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους αξιολογούν θετικά το ρόλο των Συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στοιχεία που με δεδομένη την γενικευμένη θεσμική περιδίνηση καταδεικνύουν τα όρια αντοχής αλλά και τα ευρεία περιθώρια μεγιστοποίησης της συνδικαλιστικής πυκνότητας.

Οι εργαζόμενοι, πάντως, περιμένουν περισσότερα πράγματα από τη ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, πέρα από πιο δυναμική διεκδίκηση, θέλουν συμβουλευτική υποστήριξη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, επαγγελματική κατάρτιση (επανεκπαίδευση) και ειδικές μελέτες και για τις δύο αυτές ομάδες.

Τα παραπάνω συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της Συνομοσπονδίας, η οποία επικεντρώθηκε στο μέλλον της εργασίας και στον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκαν δύο πάνελ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Στο πρώτο πάνελ, με αντικείμενο “Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του Σ.Κ. σε συνθήκες κρίσης”, υπό το συντονισμό του Επιστημονικού Διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Καθηγητή Γ. Αργείτη, συμμετείχαν και εμβάθυναν σε κρίσιμες διαστάσεις του θέματος οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί Χ. Αθανασιάδης, Α. Καζάκος και Ξ. Κοντιάδης.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονιστή το δημοσιογράφο Β. Σκουρή, που εστίασε στη σχέση Συνδικάτων και Πολιτικού Συστήματος (“Συνδικάτα και Πολιτικό Σύστημα”) τοποθετήθηκαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και συζήτησαν σχετικώς εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων (Ν. Φίλης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βρούτσης ΝΔ, Χρήστος Μέγας ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Στρατούλης ΛΑΕ) καθώς και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε και ο Γ. Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

Με γνώμονα την αναγκαία και διαρκώς ενδυναμούμενη διασύνδεση της Εκπαίδευσης με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στην κοινωνία της γνώσης, ο Διευθυντής του ΙΝΕ & ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, Χ. Γούλας, και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ, Καθηγητής Ν. Φωτόπουλος, ανέλυσαν τον ρόλο, τη στόχευση και τη δομική μορφωτική λειτουργία της “Ακαδημίας Εργασίας” της ΓΣΕΕ.

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή αποφοίτησης των συνδικαλιστικών στελεχών που περάτωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην “Ακαδημία της Εργασίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ