Μέσα σε μισή ώρα το Facebook έχασε 24% και 130 δισ. δολάρια!

Μισή ώρα. Τόσο χρειάστηκε για να ανακοινώσει το Facebook τα αποτελέσματα του για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, στο οποίο απέτυχε να δικαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών και η αγορά το τιμώρησε με τον πιο σκληρό τρόπο. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης χθες βράδυ και με το πέρας της η μετοχή της εταιρείας είχε χάσει 20% ρίχνοντας την αξία της εταιρείας κατά 123 δισ. δολάρια.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε την αγορά να τιμωρήσει με αυτό τον τρόπο το κοινωνικό δίκτυο;
Κέρδη ανά μετοχή: 1.74 δολάρια έναντι 1.72 δολάρια σύμφωνα με την εκτίμηση των Thomson Reuters.
– Έσοδα: 13,23 δισ. δολάρια έναντι 13,36 δισ. δολαρίων σύμφωνα με την εκτίμηση των Thomson Reuters.
– 
Συνολικοί ημερήσιοι ενεργοί χρήστες (DAU): 1,47 δις έναντι 1,49 δις, σύμφωνα με εκτίμηση των StreetAccount και FactSet.
DAU Βόρειας Αμερικής: 185 εκατομμύρια έναντι 185,4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση της FactSet.
DAU Ευρώπης: 279 εκατομμύρια έναντι 279,4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση της FactSet.
Μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU): 5.97 δολάρια έναντι 5.95 δολαρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση των  StreetAccount και FactSet.

Κάθε μήνα το σύνολο των εφαρμογών που ανήκουν στο Facebook το χρησιμοποιούν 2,5 δισ. χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp.  Παρόλο που τα παγκόσμια ποσοστά DAU για το Facebook αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση – με οδηγό της αύξησης τους χρήστες στην Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες – η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από ό,τι υπολόγιζε η Wall Street. Από την άλλη οι ημερήσιοι χρήστες στην Ευρώπη μειώθηκαν κάτι που αποδίδεται στο GPDR και την εκστρατεία για τα προσωπικά δεδομένα που βρήκε πιο ευαισθητοποιημένους τους Ευρωπαίους χρήστες.

“Η GDPR δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι δεν ήταν σε ισχύ σε όλη την διάρκεια του τριμήνου”, δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sheryl Sandberg σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αναλυτές, προσθέτοντας ότι “η εταιρεία αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει περισσότερος κίνδυνος για μειωμένους χρήστες στην Ευρώπη στο μέλλον”.

MENLO PARK, CA - APRIL 23: Chief operating officer of Facebook, Sheryl Sandberg is photographed for Paris Match on April 23, 2013 in Menlo Park, California. (Photo by Sebastien Micke/Paris Match/Contour by Getty Images) *** Local Caption ***
Η CEO του Facebook, Sheryl Sandberg

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ο αριθμός των χρηστών παρέμεινε σταθερός χωρίς να δείχνει να επηρεάζεται από προσωπικά δεδομένα και fake news. Παρόλα αυτά, το μέσο έσοδο του Facebook ανά χρήστη στις ΗΠΑ αυξήθηκε και έφτασε τα 25,91 δολάρια ανά χρήστη, από 23,59 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο.

Παρά το γεγονός των χαμηλότερων από τις προσδοκίες αποτελεσμάτων, η απόκλιση δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το μέγεθος της “τιμωρίας” από τους επενδυτές. Αυτό που τιμώρησαν οι επενδυτές ήταν όλα όσα ακολούθησαν την ανάγνωση των αποτελεσμάτων και ατό δεν ήταν άλλο από τις προβλέψεις που έκανε το Facebook για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε αυτή την ανακοίνωση το Facebook είπε πως περιμένει ακόμα λιγότερα έσοδα λόγω της εναρμόνισης του με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες.  Κατά το τρίτο τρίμηνο και το τέταρτο τρίμηνο, το Facebook περιμένει ότι η πτώση θα κυμανθεί σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να πέσει ακόμα περισσότερο στο -24% και το Facebook να χάσει 130 δισ. από την αξία του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ