Μέι: Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit αλλάζει ο οικονομικός διακανονισμός με την ΕΕ

Εάν η Βρετανία δεν καταλήξει σε μια συμφωνία για το “διαζύγιο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμφωνία για τον οικονομικό διακανονισμό που έχει συμφωνήσει η χώρα με το μπλοκ θα αλλάξει, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο μια συμφωνίας μετάβασης για το Brexit, η Βρετανία έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στην ΕΕ ποσό μεταξύ 35 και 39 δισ. δολαρίων τις προσεχείς δεκαετίες.

“Είμαστε μια χώρα που τιμά τις υποχρεώσεις της, πιστεύουμε στο κράτος δικαίου και επομένως πιστεύουμε στην τήρηση των νομικών μας υποχρεώσεων”, σημείωσε η Μέι, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

“Ωστόσο”, πρόσθεσε, “η συγκεκριμένη προσφορά έγινε στο πλαίσιο της επιθυμίας μας να επιτύχουμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωσης και στη βάση, όπως έχει και η ίδια η ΕΕ διαμηνύσει, ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, χωρίς συμφωνία η θέση αυτή αλλάζει”.

Η Μέι φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της καθώς αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις όσον αφορά το σχέδιό της για το Brexit, ακόμα και εντός του κόμματός της.

Σημειώνεται ότι το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρει ότι περίπου 50 βουλευτές που ανήκουν στο European Research Group (ERG), μια ομάδα εντός του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, που τάσσεται υπέρ ενός “σκληρότερου” Brexit συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το μέλλον της Μέι στην ηγεσία του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, πάντως, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε ότι η Μέι θα πολεμήσει κάθε προσπάθεια αποπομπής της.

Με αφορμή δε την “επανάσταση” κάποιων βουλευτών της Μέι που παρουσίασαν εναλλακτικά σχέδια σχετικά με τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ο εκπρόσωπος της τόνισε ότι το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit αποτελεί το μόνο “αξιόπιστο και διαπραγματεύσιμο” σχέδιο.

“Εδώ και δύο χρόνια εργαζόμαστε στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας και έχουμε εξετάσει σημαντικό αριθμό πιθανών λύσεων και πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό είναι το μόνο αξιόπιστο και διαπραγματεύσιμο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ