Κλιμάκωση στην Ισπανία: Ανθρώπινη “ασπίδα” απέναντι στον Ραχόι από τους αυτονομιστές

Η Ισπανική Γερουσία αναμένεται σήμερα να καταρτίσει μια πρόταση έγκρισης της χρήσης των συνταγματικών εξουσιών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η απομάκρυνση του προέδρου της Καταλονίας Κ. Πουτζντεμόν. Πρόκειται για τον πρόλογο του επόμενου κεφαλαίου στην διαμάχη για την απόσχιση της Καταλονίας, η οποία θα κλιμακωθεί μα την ψηφοφορία της ισπανικής Βουλής την Παρασκευή, η οποία θα δώσει στον Ραχόι τις εξουσίες που επιδιώκει. 

Ο Ραχόι ανακοίνωσε τα σχέδια του για την κατάργηση της περιφερειακής κυβέρνησης και τον άμεσο έλεγχο των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής αστυνομίας και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. 

Από την μεριά του το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή με σκοπό την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ οι αυτονομιστές της Καταλονίας είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν την “κατάσχεση” των εξουσιών και την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να τους απομακρύνει από την εξουσία.

Ταυτόχρονα ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας είναι έτοιμοι να φτιάξουν ανθρώπινη ασπίδα, η οποία θα εμποδίσει την πρόσβαση των ισπανικών αρχών να μπουν σε κτίρια της περιφερειακής κυβέρνησης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της αστυνομίας στην προσπάθεια παρεμποδισμού του έργου των αρχών, καθώς ακόμα υπάρχουν συζητήσεις και καταδίκες του τρόπου που χειρίστηκε τις καταστάσεις την ημέρα του δημοψηφίσματος. 

Από την μεριά του ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, δήλωσε πως οποιαδήποτε διακήρυξη του Πουτζντεμόν θα μπορούσε να τον επιβαρύνει με την κατηγορία της εξέγερσης, κάτι που λογίζεται από τον νόμο ως έγκλημα και επιφέρει άμεση φυλάκιση σε αναμονή της δίκης και πιθανή ποινή έως και 30 χρόνια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ