Κερδοσκοπική επίθεση φοβάται η Ιταλία

Η Ιταλία πιθανότατα θα δεχθεί επίθεση κερδοσκόπων μέσα στον Αύγουστο, αλλά η χώρα έχεις τους πόρους να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του γραφείου του Ιταλού πρωθυπουργού, Giancarlo Giorgetti.

«Περιμένω μια επίθεση (τον Αύγουστο)», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libero την Κυριακή ο Giorgetti, προσθέτοντας ότι οι αγορές είναι γεμάτες από «πεινασμένα» κερδοσκοπικά κεφάλαια που επιλέγουν το θήραμά τους και χτυπούν… «Το καλοκαίρι οι όγκοι της αγοράς είναι περιορισμένοι, μπορούν να βάλουν τις βάσεις για επιθετικές κινήσεις εναντίον χωρών. Κοιτάξτε την Τουρκία», σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, που απαρτίζεται από τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενδέχεται να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες δαπάνες του σχεδίου προϋπολογισμού.

«Αν έρθει η καταιγίδα (στην αγορά), θα ανοίξουμε την ομπρέλα μας. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και έχει τους πόρους για να αντιδράσει, χάρη εν μέρει στο μεγάλο ύψος της ιδιωτικής αποταμίευσης», δήλωσε ο Giorgetti.

Με βάση την έκθεση της ιταλικής ομοσπονδίας των τραπεζών Fabi, οι εφημερίδες ανέφεραν την Κυριακή ότι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ιταλία ανήλθαν σε 4,4 τρισ. ευρώ έναντι 2,2 τρισ. ευρώ το 1998.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ