Καταγγελία κατά της Apple υπέβαλε στην ΕΕ η Spotify

Καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατά της Apple υπέβαλε η Spotify, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone περιορίζει αδικαιολόγητα τους αντιπάλους της προς όφελος της δικής υπηρεσίας αναπαραγωγής μουσικής, Apple Music.

Συγκεκριμένα, η Spotify τονίζει ότι ο έλεγχος που ασκεί η Apple στο App Store της στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέξουν εφαρμογές άλλων παρόχων, ενώ υποστηρίζει ότι η εταιρεία θέτει αθέμιτους περιορισμούς, μεταξύ άλλων και με την επιβολή τελών, στους ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Spotify, Daniel Ek, ο λόγος που η εταιρεία του αποφάσισε να υποβάλλει καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ήταν γιατί δεν κατέστη δυνατή η επίλυση του θέματος απευθείας με την Apple.

“Τα τελευταία χρόνια η Apple έχει εισαγάγει κανόνες στο App Store για να περιορίσει εσκεμμένα την επιλογή, κάτι που πλήττει την καινοτομία σε βάρος της εμπειρίας των χρηστών – ουσιαστικά ενεργώντας τόσο ως παίκτης όσο και ως κριτής, για να μειώσει σκόπιμα άλλους προγραμματιστές εφαρμογών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Spotify.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify υποστηρίζει επίσης ότι η Apple απαιτεί από την εταιρεία του αλλά και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες να καταβάλουν τέλος 30% επί των αγορών που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών της Apple, γεγονός που καθιστά αδύνατον για τη Spotify να παραμείνει ανταγωνιστική σε επίπεδο τιμών ως προς την Apple Music, επισημαίνοντας μάλιστα ότι άλλες εφαρμογές στο App Store, όπως αυτές της Uber και της Deliveroo, δεν υπόκειται στον “φόρο Apple”.

Τέλος, ο Ek κατηγόρησε επίσης την Apple ότι εμποδίζει την πρόσβασης της Spotify, όπως και άλλων ανταγωνιστών της, σε υπηρεσίες της όπως το Siri, το Homepod και το Apple Watch.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ