“Καμπανάκι” για το παγκόσμιο εμπόριο από τον ΠΟΕ

Η εξασθένιση του παγκόσμιου εμπορίου είναι πιθανόν να ενταθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, επισημαίνοντας ότι ο τριμηναίος δείκτης για τις προοπτικές υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Όπως τονίζει, μάλιστα, ο ΠΟΕ, η συνολική υποχώρηση που καταγράφουν και οι επτά επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη προοπτικών για τις εμπορευματικές ροές, θα πρέπει να θέσει σε επιφυλακή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το ενδεχόμενο εντονότερης επιβράδυνσης του εμπορίου εάν συνεχιστούν οι εμπορικές εντάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΕ, ο τριμηνιαίος δείκτης προοπτικών υποχώρησε στις 96,3 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010, από τις 98,6 μονάδες που βρισκόταν τον Νοέμβριο, αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 100 μονάδων, σηματοδοτώντας ότι η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι χαμηλότερη.

“Αυτή η διαρκής απώλεια δυναμικής υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες μαζί με τους συνεχιζόμενους πολιτικούς κινδύνους και την οικονομική αστάθεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη οικονομική ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΕ.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι παρά τις προβλέψεις του τον Σεπτέμβριο ότι το παγκόσμιο εμπόριο το 2019 θα επεκταθεί κατά 3,7%, έναντι 3,9% το 2018, τελικά η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι πιο απότομη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΕ, οι δείκτες των εξαγωγών (95,3 μονάδες), των διεθνών αεροπορικών μεταφορών (96,8), της παραγωγής και των πωλήσεων αυτοκινήτων (92,5), του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (88,7) και των γεωργικών πρώτων υλών (94,3), παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από την τιμή αναφοράς των 100 μονάδων και μόνο ο δείκτης για τις θαλάσσιες μεταφορές παρέμεινε σχετικά υψηλός, στις 100,3 μονάδες, καταγράφοντας αυξητική τάση. Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές εκτιμά ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίσπευση παραγγελιών πριν από την αναμενόμενη αύξηση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ